Van label F naar label B, mét natuurlijke materialen

Het was al weer even geleden dat we het huis van Larissa bezochten. Wat toen een werf was, tot op de baksteen gestript, is vandaag een warm thuis waar natuurlijke materialen en kleuren de bovenhand voeren.

  • Bewoners
  • -

Het eerste wat ons opvalt als we de woning betreden zijn de prachtige oude cementtegels en de leembepleistering in de gang. Na een aarzelende blik wordt ons duidelijk dat de tegels niet heel de vloer in beslag nemen.

“Nee,” lacht Larissa “ik kon de tegels via mijn zus op de kop tikken, maar er waren er niet genoeg voor heel de gang. Ik legde daarom eerst het hele patroon uit, en vulde daarna de randen van de gang op met silicaat, een natuurlijk alternatief voor een gietvloer. De tegels vormen nu precies een soort van tapijt in de hal.”

De natuurlijke warmte van leem

De leembepleistering die afgewerkt werd met een kalkverf combineert heel mooi met de gerestaureerde en vernieuwde moulures die de woning terug een beetje de uitstraling van weleer geven. Ook in de kamers werd leem gebruikt. Soms behield Larissa de originele kleur van het leem, soms zorgde ze voor een accent door met kalkverf te kleuren.

(lees verder onder de afbeelding)

De ademende leembepleistering geeft een warm gevoel aan de living.

Larissa: “De leembepleistering van de woning hebben we op ongeveer twee dagen helemaal zelf gedaan met vier personen. We werden gelukkig goed begeleid door Eigenaardig Leemwerken. We brachten het leem aan in twee lagen met een spuitmachine. Het is verbazingwekkend hoe snel je die technieken onder de knie hebt. En nog een pluspunt van werken met natuurlijke materialen is dat zelfs vuil worden niet echt vuil aanvoelt. Gewoon even douchen en het leem, de aarde is weg.”

(lees verder onder de afbeelding)

Om het uitzicht van de gevel te bewaren, koos Larissa voor papiervlokken als isolatie langs de binnenzijde.

Enkele pluspunten van leem: 

  • je kan er zelf eenvoudig mee werken,
  • het voelt koel in de zomer en warm in de winter,
  • het is brandveilig,
  • het is vochtregulerend en ademend of dampopen.

Gerecupereerde materialen, afwerking op maat

De grondige verbouwing die Larissa en haar partner planden, liet hen alle vorige verbouwingen en ingrepen terug ontdekken. Een muur die bol stond werd met steunbalken terug rechtgezet, een ligger die eigenlijk te klein was, werd door een groter exemplaar vervangen en de vloerbalken die door huiszwam aangetast waren, werden vervangen.

“Door veel zelf te doen, weet je nadien waar alles in je woning zit. Dat helpt je ook als je later iets moet herstellen.”

Tussen de leefruimte en de keuken zit een gerecupereerde schuifdeur. Die zorgt ervoor dat er zowel in de winter als in de zomer steeds een warme en koele ruimte blijft in het huis.

We lazen al eerder dat hergebruik en natuurlijke materialen bovenaan Larissa’s lijstje prijkten wanneer het gaat om een woning te renoveren. Dat ontdekken we als we op het eerste verdiep een blik werpen in de badkamer. De vloer van oude teakplanken heeft een ruwe patine. Of de planken nu nat worden of niet, het leven straalt er vanaf.

(lees verder onder de afbeeldingen)

Ook op de bovenste verdieping, die dienst doet als slaapkamer, zijn oude materialen te vinden. Nadat Larissa met haar vader 33 cm isolatie onder het schuine dak plaatste, werkten ze de schuine plafonds af met oud steigerhout.

Larissa: “Omdat dit een oude woning is, is er niets recht. Elke plank tekenden we hierboven af en zaagden we op maat. Soms met een schuin kantje, zodat ze toch zeker zou passen. Maar het ruwe en natuurlijke draagt mijn voorkeur weg. Je ziet dat ook aan onze voorgevel. Eerst maakten we kaders met fermacell platen waarin we 10 cm cellulose lieten blazen. Dat geheel werkten we af met leem. Omdat je met leem geen rechte hoeken kan maken, hebben de vensterbanken binnen een afgeronde kant. Ik maakte de raamkaders wel opzettelijk schuin, zodat er door hun trapezevorm meer licht de kamer binnenkomt.”

(lees verder onder de afbeelding)

De nieuwe ramen isoleren veel beter en brengen het daglicht binnen.

Van energielabel F naar B

Door de isolatiewerken, het vervangen van de ramen en de energiezuinige verwarmingsketel ging het energielabel van deze woning van F naar B. De EPC-deskundige gaf aan dat de verwarming  in de sierschouw als niet-efficiënte verwarming moest tellen, waardoor Larissa twintig punten op haar EPC verloor. Maar er is goed nieuws, het aanpassen van de oude veranda met nieuwe beglazing en het leggen van zonnepanelen zijn voldoende om deze woning ook naar een energielabel A te brengen.

“Ik ben blij dat ook op vlak van energie deze woning de doelstellingen voor 2050 kan halen.”

In de badkamer hoorden we de fluisterstille ventilatie bijna niet en in de ramen zitten Invisivent raamroosters. Larissa geeft aan dat het in een rustige straat zoals de hare helemaal niet opvalt dat er ventilatieroosters in de ramen zitten. De geluidsoverlast is verwaarloosbaar en bovendien zijn de roosters amper zichtbaar in de ramen, wat esthetisch dan weer een pluspunt is.

(lees verder onder de afbeeldingen)

Voorbereid premies aanvragen

De samenwerking met de renovatiebegeleider leverde Larissa een paar goede tips op. Maar waar ze echt hulp aan had, was de info om de premies aan te vragen. Die mag van Larissa zelfs nog uitgebreid worden.

Larissa: “Tips zoals het aanleggen van een Excel-lijst met al je facturen, de bedragen, btw-percentages en onderdelen op die facturen, maakt het je echt gemakkelijker om de online formulieren voor de premies in te vullen. Want je moet best wat gegevens en formulieren doorsturen. Maak daarom zeker ook kopieën en foto’s van al je facturen!”

Tips van Larissa

  • Je kan zelf veel meer dan je denkt. Zeker door met natuurlijke materialen zoals leem en hout te werken.
  • Mensen die je betaalt kunnen ook fouten maken en daar leer je zelf niets van.
  • Als je dingen zoals elektriciteit en loodgieterij ook zelf durft aan te leggen, weet je nadien waar je moet zoeken als je iets moet herstellen.
  • Materialen hergebruiken en zoeken op tweedehandssites bespaart je heel wat. 

Bij het doorgaan werpen we nog een blik op de tuin met vijver. Het achterste deel van de tuin is een heus voedselbos met verschillende eetbare ‘lagen’ die elkaar in stand houden waardoor water geven en onderhoud tot een minimum beperkt kan worden. Waarschijnlijk komen we in de zomer nog eens terug om dat verhaal op te tekenen.

Zelf aan de slag?

Wil je jouw huis of appartement verbouwen, dan kan je terecht op www.antwerpenrenoveert.be. Je vindt er een handig stappenplan en een gratis tool die het EPC-peil van je huis simuleert.

Om je te helpen met je verbouwplannen, voorziet de stad Antwerpen een gratis renovatiebegeleiding. Zo wordt het voor jou eenvoudiger om je woning energiezuiniger te maken.

Vraag hier renovatiebegeleiding aan

Via het elektronisch formulier kan je gratis renovatiebegeleiding aanvragen tijdens jouw duurzame verbouwingen.

renovatiebegeleiding aanvragen 
Energetisch verbouwen? Antwerpen Renoveert helpt je op weg.

Bewoners

Lees meer

Gratis renovatiebegeleiding tijdens jouw verbouwing

Lees meer

Gratis advies bij jouw energie- en renovatievragen

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten