Samen genieten van meer groen in de straat
Joan en Joris namen in 2021 deel aan de eerste editie van Groenbouwers. Dit project van het district Wilrijk wil bewoners helpen om meer groen rond hun woning te krijgen. In combinatie met het advies en de gratis plantjes die de stad vanuit het EcoHuis aanbiedt, maakten zij van hun grijze voortuin een groenere plek. Dat de metamorfose geslaagd is, konden we een jaartje later zelf vaststellen.
Samen met hun kinderen genieten Joan en Joris nu van een aantrekkelijke, ontharde groene plek voor hun deur waar zij zelf even kunnen verpozen op een bankje en waar het regenwater de kans krijgt om langzaam in de bodem te dringen.
Joan: “Toen we van start gingen met het project, wisten we nog niet goed welke richting we uit zouden gaan. We vonden het belangrijk om meer kansen te geven aan groen, aan bijen en vlinders, maar we dachten ook dat we wel met regenwater aan de slag zouden kunnen gaan.”
(lees verder onder de afbeelding)
De waterdoorlatende ondergrond, grotere plantvakken en brede voegen zorgen ervoor dat regenwater in de voortuin blijft.
Van de nood een deugd maken
Onder de oprit van het koppel zat een oude mazouttank. Als ze die konden verwijderen, hadden ze ineens plek voor een regenwaterput. Dankzij het advies van een medewerker van het EcoHuis kwamen ze te weten hoe groot die put moest zijn om te voldoen aan hun gezinsverbruik, rekening houdende met de beschikbare dakoppervlakte.
Joan: “Helaas bleek de ondergrond niet zo eenvoudig te zijn als op het plan. Doordat er in de jaren na het plaatsen van die mazouttank verschillende afvoerbuizen, een nieuwe gasleiding en een deel van de oprit van de buren bijkwamen, was het onmogelijk om de tank zonder ingrijpende werken uit de grond te halen. We hebben ze dus laten zitten en kozen dan maar voor een gewone regenton aan de voorgevel. Aan de achtergevel zullen we dit jaar wel nog een grotere regenton plaatsen voor de tuin.”
(lees verder onder de afbeeldingen)
Het zit hem in de details
Op het eerste zicht lijkt er misschien weinig veranderd, maar wie beter kijkt ziet dat de grote natuurstenen nu veel bredere voegen hebben en dat er tussen de plek voor de wagen en het paadje naar de voordeur plek gelaten is voor extra groen.
(lees verder onder de afbeelding)
Joan: “We zijn nogal spontaan aan dit project begonnen. Dankzij de stad kwam er iemand langs die ons voorbeelden van andere tuinen liet zien. Die persoon gaf aan dat we de grote natuurstenen gerust konden hergebruiken op onze nieuwe, waterdoorlatende ondergrond. En dat is toch ook ecologisch hé!”
(lees verder onder de afbeelding)
Deze stenen werden opnieuw gebruikt in de voortuin.
De grootste hulp die ze voor dit project kregen, was het gratis afvoeren van steenpuin naar het recyclagepark. Dit was een eenmalig testproject van het district Wilrijk. 25 vierkante meter ontharden levert immers best wat puin op. Maar ook de gratis plantjes die zij in ruil kregen voor hun inzet of de verlaagde prijs voor de regenton via Groenbouwers, hielden het project enorm betaalbaar.
Joan: “Gelukkig konden we ook rekenen op enkele handige vrienden met koevoeten en breekhamers (lacht). Zo drukten we de kosten. Omdat we toch wel bijna een week aan de voortuin gewerkt hebben, was het behelpen met enkele planken om veilig naar de voordeur te geraken. Bij het uitgraven merkten we ook dat enkele buizen naar het riool en de beerput beschadigd waren, waardoor we die gelijk konden vervangen. We hebben dus ineens onderhoud kunnen uitvoeren! Achteraf gezien dus nog een extra reden om gewoon met zo’n project te beginnen.”
(lees verder onder de afbeeldingen)
De inheemse vaste planten bieden een goede ecologische stapsteen voor vlinders en insecten. Joan kijkt ook al uit naar de klimplant die zij aan de gevel plaatsten. Die moet nog wel even groeien, maar zou toch het gelijkvloers helemaal in het groen en de schaduw moeten zetten.
Joan: “Ik vind het veel gezelliger nu. De buurtkinderen spelen vaak samen op straat en komen ook op het bankje zitten om te praten. Ik ben zelf erg benieuwd naar de kleuren en het groeien van de planten. Misschien moet ik dan hier en daar nog iets extra zetten. Wat ik ook leuk vind is dat buren al vragen stelden over ons project en dat je nu bij een heraanleg van straten in de buurt merkt dat er ook daar naar ontharding gekeken wordt. Ik denk dat het nog niet heel bekend is, maar dat mensen toch al wel beginnen nadenken over water en groen een plaats geven in hun buurt. Van mij mag dit zeker nog meer gebeuren!”
(lees verder onder de afbeelding)
Zelf aan de slag met groen en water?
Inwoners van het district Wilrijk kunnen terecht op www.wilrijk.be/groenbouwers. Ook voor de andere districten bestaat er steun, je vindt alle links op de pagina over kleine groenprojecten.
Neem zeker contact op met de adviseurs van de stad via plantwerpen@antwerpen.be. Vertel hen je droombeeld en samen bekijken jullie of jouw project in aanmerking komt voor de Antwerpse Klimaatpremie.
De Antwerpse Klimaatpremie steunt projecten die:
- Een dak vergroenen,
- Verharding uitbreken en vergroenen,
- Regenwater hergebruiken of
- Regenwater laten infiltreren.
Iets fout of onduidelijk in dit artikel