Een prachtige stadstuin dankzij BreekUIT

Marie en Stefan schreven zich als een van de eersten in voor de eerste editie van BreekUIT. Hun gedrevenheid en durf zorgde ervoor dat ze een jaar later maar wat trots ons opnieuw ontvangen in hun groene stadstuin. Mét vijvertje, wandelpad van gerecupereerde stenen en boordevol eetbaar lekkers.

  • Bewoners
  • -

Marie: “En het leukste van al, is dat we het eigenlijk helemaal zelf hebben ontworpen en uitgevoerd. Dat geeft toch wel een grote voldoening.”

Voor de start van de eerste BreekUIT-campagne konden we rekenen op de steun van Marie en Stefan. Zij ontvingen de pers bij hen thuis en toonden hun typische stadskoertje met wat plantenbakken langs de zijkant. In de warme zomermaanden was het hier niet te harden en tijdens regenbuien zorgde het water voor overlast. BreekUIT was de geschikte hefboom om dit aan te pakken.

(lees verder onder de afbeelding)

Onder het toeziende oog van de mede-organisatrice van Klimplant breekt Stefan de eerste stenen uit.

Marie: “BreekUIT leverde ons een grote variatie aan planten op. Zo hebben we nu doornloze braam, witte druivelaar, blauwe bessen, leliegras en tijm in de tuin staan. Maar dat is niet alles. Het was ook de start om anders met onze buitenruimte om te gaan.”

(lees verder onder de afbeelding)

De infofolders over plantenpaketten die Marie in het EcoHuis vond, hielpen haar te kiezen.

Creatief aan de slag met water, stenen, planten

“Met de uitgebroken stenen konden we een paadje aanleggen in de tuin. Zo is er tegelijkertijd plek om het regenwater te laten infiltreren én krijgt de tuin een speelser uitzicht. Tussen de stenen zaaiden we een voegenmengeling. Het is wel wat zoeken naar de beste planten daarvoor. Momenteel vind je hier loopkamille, sterrenmos en madeliefjes, maar die laatste moeten we echt uitdunnen. De bedoeling is dat we een sterke beplanting krijgen die beloopbaar is en tegen een stootje kan. Er wordt immers af en toe wat gevoetbald in deze stadstuin.”

(lees verder onder de afbeelding)

Zoon Olaf houdt het wat rustiger op dit moment en geniet van een strip in de zetel op het terras.

Marie: “We zitten nu op een andere manier buiten dan vroeger. Veel relaxter. Vroeger was het zoeken met de tafel en stoelen om het juiste stukje zon te vinden. Nu hebben we meer in inzicht in hoe de tuin verandert met de seizoenen en vonden we zo de best mogelijke plaats voor een zitplek. Buiten vertoeven is ook helemaal geen straf hier, want je verschiet ervan hoe rustig het hier is. De lichtjes op zonne-energie die we ophingen, zorgen ervoor dat het ook tijdens zomeravonden een leuke plek is.”

(lees verder onder de afbeelding)

Een plekje voor water

Marie en Stefan zorgden ook voor een klein vijvertje in hun tuin. Een ideale plek om met waterplanten aan de slag te gaan. Maar ook insecten en vogels zijn meer dan blij met een drinkplek in de buurt. De kleiachtige grond die ze onder de vijver aantroffen, voerden ze met de fiets af naar het recyclagepark. Stefan reed zo vaak op en neer dat de medewerkers daar hem lachend vroegen of hij geen abonnement wou.

(lees verder onder de afbeelding)

Een heuse coronaplant

Marie: “Doorheen heel de tuin plaatste ik eetbare en aromatische planten. De leukste is momenteel het currykruid. Dat is onze coronaplant. Vlak voor ik positief testte, kon ik de plant niet meer ruiken en ook voor de andere leden van het gezin verliep het zo. Langs de muren hing ik schapenhekken op hun zijkant zodat de klimplanten een leuk hek hebben. De oost-indische kers levert lekkere bloemen en bolletjes voor in de sla, maar ook de rupsen van de koolwitjes zijn dol op de plant.”

(lees verder onder de afbeelding)

Op termijn willen Marie en Stefan ook nog met hun daken aan de slag. Maar daarvoor moeten ze eerst laten uitklaren welke draagkracht er nodig is voor het groendak van hun dromen.

Zelf aan de slag?

Ook jouw district kan je helpen met meer groen aan en rond je woning. En zie je het echt groots (vanaf 40m²) dan neem je best eens een kijkje op www.antwerpenvoorklimaat.be/klimaatpremie om te zien welke steun de stad jouw project kan bieden.

 
1 jun. - 7 okt. Infomoment
BreekUIT: steen eruit, plant erin

Bewoners

Lees meer

Gratis advies voor jouw groen project

Lees meer

Klimaatpremie

Kinderdagverblijven, Ondernemers, Professionals, Scholen,

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten