Een centrale verwarming voor heel de stad

Tegen 2050 wil de stad Antwerpen 11.500 wooneenheden aangesloten hebben op een warmtenet. Maar wat is een warmtenet en hoe werkt dat juist?

  • Bewoners, Professionals
  • -

De stad Antwerpen wil in de toekomst zoveel mogelijk gebouwen op haar grondgebied verwarmen op een duurzame manier. Dit kan bijvoorbeeld met een warmtenet. 

Een warmtenet is als een centraal verwarmingssysteem, maar dan voor een hele wijk of stad. Bij deze manier van verwarmen, wordt er vaak restwarmte van een groot bedrijf gebruikt die anders verloren gaat. De restwarmte wordt aangesloten op een ondergronds buizennetwerk van waterleidingen. Deze leidingen verwarmen de gebouwen via een warmtewisselaar die aangesloten is aan de chauffages in de huizen. Zo kunnen grote delen van een wijk voorzien worden van verwarming en warm water.

Nieuw Zuid in Antwerpen is de eerste wijk van Vlaanderen die op zo'n warmtenet werd aangesloten. Het tweede grootste warmtenetproject in Antwerpen wordt de Slachthuissite. 

Zijn warmtenetten dé oplossing voor een klimaatneutrale stad?

Het is zeker een duurzame oplossingen maar helaas zijn warmtenetten niet overal toepasbaar in Antwerpen. Voor sommige locaties, zoals in de minder dichtbebouwde gebieden buiten de kernstad, moeten we denken aan andere scenario's zoals zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Daarom werkt de stad voor elke wijk in Antwerpen scenario's op maat uit. Dat gebeurt in nauw overleg met de distributienetbeheerders, andere stadsdiensten en Europese organisaties.

Meer info

Heb je graag meer informatie over warmtenetten de energievisie van de stad?

Lees meer 

 

Hoge gas-en elektriciteitsrekening? Stap over naar een goedkopere energieleverancier.

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten