Een betaalbaar passiefbouw appartement

Toen Horia enkele jaren geleden op zoek ging naar een appartement, werd vrij snel duidelijk dat ze enkel een betaalbare oplossing zou vinden als ze rekening hield met een verbouwing. Die verbouwing pakte ze heel grondig aan, waardoor haar passiefbouw appartement nu nog steeds als referentie geldt.

  • Bewoners
  • -

Horia vond na even zoeken een geschikt appartement in de stad op de negende verdieping. Als alleenstaande ouder was het dubbel zo belangrijk om een betaalbare oplossing te vinden. Tegelijkertijd wist Horia door haar ervaring als ingenieur en haar kennis van duurzame bouwmaterialen dat ze haar woning zo energiezuinig mogelijk zou maken.

Horia: “Om de kostprijs te drukken, besefte ik al snel dat een verbouwproject interessanter ging zijn dan een instapklare woning. Ik vond een volledig ingesloten en perfect georiënteerd appartement van 100 m² in het hartje van mijn Koekenstad, dat me ongeveer 80.000 euro zou kosten in aankoop. Ik voorzag nog een 80.000 euro om dit appartement naar passiefhuisstandaard te verbouwen. Ik maakte gebruik van het Vlaams Woningfonds voor de aankoop en renovatie. Ook een persoonlijke, groene lening bij mijn bank hielp me om dit te bekostigen.”

Haar achtergrond als ingenieur hielp Horia wel om het dossier voor te bereiden en in te dienen bij het Vlaams Woningfonds. Horia nam daarin een begroting en stappenplan op en realiseerde de verbouwing in een klein half jaar.

Horia: “Ik maakte keuzes wat betreft de afwerking. Voor mij was het vooral belangrijk dat de woning grondig geïsoleerd werd, met natuurlijke materialen zoals hennep, akoestische houtvezelplaten en leembepleistering. Ook de technieken moesten op correcte manier aangesloten worden. Je wil zeker koudebruggen vermijden in je woning. De afwerking van de keuken en de badkamer was minder een bezwaar voor mij, dat kon ik nadien nog uitvoeren.”

(lees verder onder de afbeelding)

De voordelen van het gebouw

Omdat het appartement van Horia ingesloten is door andere appartementen, heeft ze enkel haar voor- en achtergevel doorgedreven laten isoleren. De zijmuren zijn akoestisch geïsoleerd, wat ook de kans op koudebruggen reduceerde. De bestaande ramen liet ze vervangen door isolerende raamkaders met drievoudige beglazing en een ventilatie met warmteterugwinning van het type D regelt het binnenklimaat.

Horia: “De terrassen zorgen ervoor dat er in de zomer minder direct zonlicht binnenkomt. Dit beperkt de oververhitting. In de winter staat de zon dan weer lager en houdt ze het appartement wel warm. Laat ons zeggen dat de temperatuur hierbinnen varieert tussen 24 graden in de winter (met 17°C bij -15°C buitentemperatuur als absoluut dieptepunt) en 28 graden in de zomer, zonder dat ik daarvoor moet koelen of verwarmen.”

Het enige verwarmingstoestel dat Horia in het appartement heeft, is een klein elektrisch kacheltje dat ze slechts op de koudste dagen gebruikt. En dat eigenlijk de laatste twee jaren niet meer gebruikt werd. Door in het appartement te wonen, door te koken of warm water te gebruiken, blijft het appartement in de winter warm genoeg.

Horia: “Een tip voor mensen die kamers hebben zonder ramen: maak ramen in de binnenmuren! Zo heb ik nu daglicht in de badkamer en het toilet, waardoor ik daar ook minder verlichting nodig heb.”

(lees verder onder de afbeelding)

Dit kleine elektrische vuurtje volstaat om de woning te verwarmen op de koudste dagen.

Laat je begeleiden

Horia: “Het enige waar ik spijt van heb, is dat ik niet zo goed op de hoogte was van de financiële ondersteuning of begeleiding die bijvoorbeeld bij het EcoHuis gegeven wordt. Misschien had ik nog meer kunnen inzetten op premies of een ander soort lening aan kunnen gaan voor de werken.”  

De verbouwing van Horia heeft andere bewoners van haar appartementsgebouw geïnspireerd. Momenteel is de VME (Vereniging van Mede-Eigenaren) van het gebouw in gesprek met de stad Antwerpen om dankzij de hulp van een renovatiecoach een masterplan te laten opmaken. In zo’n masterplan staan de stappen die de bewoners best nemen om hun gebouw te onderhouden én om het klaar te maken voor de huidige klimaatdoelstellingen. Hier wordt dus nog een mooi vervolg aan gebreid.

Meer technische gegevens over het appartement vind je op de website van Ecobouwers. 

(lees verder onder de afbeelding)

Voor Horia was het belangrijk dat de woning bruikbaar was, de detailafwerking doet ze na de technische verbouwingen.

Zelf aan de slag met een appartement of zelfs een heel appartementsgebouw?

Woon je in een appartementsgebouw van minstens 20 jaar oud met minstens 20 wooneenheden, dan kan een renovatiecoach van de stad je VME (Vereniging van Mede-Eigenaren) begeleiden bij een masterplan renovatie. Je leest meer over de gratis begeleiding voor appartementsgebouwen via deze link.

Om je eigen appartement of een kleiner gebouw aan te pakken, kan je rekenen op technische adviseurs van de stad die je meer vertellen over verbouwen en je meer inzicht geven in mogelijke materialen. Stel ons via dit formulier je vraag.

Gratis renovatiebegeleiding tijdens jouw verbouwing

Lees meer

Gratis verbouwadvies voor appartementsgebouwen

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten