Stap over naar een écht groen energiecontract

Groene stroom is stroom die van hernieuwbare energiebronnen komt. Denk aan zon en wind, maar ook waterkracht of biogasinstallaties. Heb je al een groen energiecontract? Controleer het snel met deze tips

  • Bewoners
  • -

Waarom is groene stroom belangrijk?

Door te kiezen voor een groen energiecontract, of een leverancier die enkel groene stroom aanbiedt, verbruik je voor je persoonlijk energieverbruik minder fossiele brandstoffen. Door minder fossiele brandstoffen te verbranden voor energie, verlaag je mee de CO2-uitstoot. Door minder CO2 uit te stoten, vertraag je de klimaatverandering.

Hoe vergroen ik mijn energiecontract?

Neem je laatste eindafrekening van energie bij de hand. Noteer bij welke energieleverancier je zit en welk type contract je hebt en noteer ook uw EAN-code voor elektriciteit (dat is de 18-cijferige code die begint met 5414).

Stap 1 Groencheck

Doe de Groencheck op de website van de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt). Daarvoor heb je je EAN-code nodig. Je ziet onmiddellijk in procenten hoeveel groene stroom je energieleverancier aan jou persoonlijk leverde. Heb je een contract voor 100% groene stroom, dan moet het resultaat ook 100% zijn!

Stap 2 Herkomst vergelijken

Vergelijk daarna de herkomst van alle stroom die je energieleverancier aanbiedt. Je zal zien dat er leveranciers zijn die enkel groene stroom aanbieden en dat er leveranciers zijn die een mix aanbieden, waar ook fossiele brandstoffen in zitten. Zij hebben dus ook nog klanten die niet voor een groen contract kozen. Je vergelijkt de leveranciers best met de herkomstvergelijker van de VREG.

Stap 3 Wat zegt Greenpeace?

Nog beter is om je energieleverancier te controleren in de ranking van Greenpeace. Zij houden ook rekening met de investeringen van energieleveranciers in hun eigen productie en de energiemix die ze aanbieden. Zo bepalen ze wie écht groene stroom aanbiedt. Leveranciers die zelf enkel stroom uit fossiele brandstoffen maken, kunnen bij groene energieproducenten immers garanties van oorsprong (certificaten) aankopen. Daarmee maken ze dan hun eigen productie ‘groener’.

Het kan wel zijn dat je eigen energieleverancier niet in deze ranking is opgenomen.

Hoe stap ik nu over naar een interessante, groene energieleverancier?

Nadat je alle informatie over je eigen energiecontract vergeleken hebt op bovenstaande sites, kan je steeds een V-test doen via de VREG.

Vul enkele persoonlijke gegevens in, waaronder je jaarverbruik, en ontdek welke leverancier je het voordeligste, groene contract kan aanbieden. Soms vinden er groepsaankopen plaats waar ook de groene energieleveranciers uit de Greenpeace-ranking aan meedoen. Bij de meeste leverenaciers vind je nadien op hun website hoe je naar hen kan overstappen!

Hoge gas-en elektriciteitsrekening? Zo stap je over!

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten