Een zuinige woning, dankzij de renteloze energielening

Peggy uit Ekeren, een alleenstaande werkende mama van twee, blikt tevreden terug op de samenwerking met de renovatiebegeleider van het EcoHuis. Dankzij het renovatieplan dat rekening hield met haar budgettaire situatie, kon ze van haar huis een comfortabele thuis maken.

  • Bewoners
  • -

In 2018 kocht Peggy met hulp van een sociale lening een oudere woning in Ekeren. Na enkele maanden werd duidelijk dat er aan het huis veel meer werk was dan oorspronkelijk gepland. Zo zaten er verschillende lekken in het dak, sloten de ramen niet, zat er vocht in de muren en bleek de verwarming niet te werken. Het huis moest dringend gerenoveerd worden, maar als alleenverdiener was haar budget op.

Peggy: “Gelukkig hoorde ik op dat moment dat het Energiehuis Antwerpen mensen met een beperkt budget helpt om hun woning energiezuiniger te maken. Er kwam een renovatiebegeleider langs die mijn woning grondig bekeek. Daarna stelde die een stappenplan op dat rekening hield met mijn financiële situatie. Zo werd het voor mij overzichtelijk en financieel behapbaar om het huis aan te pakken.”

(lees verder onder de afbeelding)

Renteloze lening tot 15.000 euro 

Peggy kwam in aanmerking voor een renteloze energielening van €15.000 euro. Samen met haar begeleider bekeek ze de grootste pijnpunten van de woning. Om onmiddellijk effect te krijgen, liet ze eerst de ramen vervangen. Met een deel van de premie die ze voor de ramen kreeg en het restbedrag van de energielening, kon ze ook haar centrale verwarmingsinstallatie vervangen. 

Peggy: “Dankzij deze werken verbruik ik minder, wat ik merk op mijn energiefactuur. Met het geld dat ik uitspaar, betaal ik al een deel van de energielening terug.”

(lees verder onder de afbeelding)

Met de rest van de ramen-premie en de premie die ze voor haar nieuwe cv-ketel ontving, pakt ze nu ook haar dak aan.

Peggy: “Ik had de keuze: ofwel al een deel van mijn lening afbetalen, ofwel mijn dak renoveren. Ik besloot met het dak te beginnen zodat de zolderverdieping ook als een volwaardige woonruimte gebruikt kan worden.” 

Nieuwe ramen én een nieuwe verwarmingsketel

Peggy: “De ramen in deze woning hadden nog enkel glas en sommige sloten ook niet meer goed. Dat maakte dat het hier erg tochtte en snel koud was. Ik merk met deze nieuwe ramen meteen een enorm verschil. We hebben ook veel minder lawaai van buiten. Dat is een leuk pluspunt bovenop het feit dat we minder verbruiken. De problemen met vocht en condensatie zijn nu ook meer onder controle!”

De oude verwarmingsketel werkte nog wel, maar verbruikte erg veel. Op advies van de begeleider en dankzij de premie die Peggy voor de ramen kreeg, werd ook deze vervangen.

(lees verder onder de afbeelding)

Hulp bij je thuis 

Peggy: “Ik heb na mijn werk en wanneer de kinderen in bed liggen, geen fut meer om alles zelf uit te zoeken. Het handige is dat de begeleider van het Energiehuis offertes opvraagt en erbij is wanneer firma’s deze komen voorstellen. Zelf weet ik bijvoorbeeld niet zoveel over de prijzen van ramen. De begeleider is ook op de hoogte van de voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor premies. Dat maakt een echt verschil!” 

Peggy raadt daarom maar al te graag mensen in dezelfde situatie aan om een afspraak te maken met een renovatiebegeleider van het Energiehuis Antwerpen.

Peggy: “Zonder de begeleiding en de renteloze energielening hadden wij hier eigenlijk niet kunnen blijven wonen. Wanneer je niet weet waar je terecht kan en waar je recht op hebt, loop je overal tegen muren. Soms ga je er van uit dat je niet in aanmerking komt voor leningen of premies terwijl dit wel het geval is. Check daarom voor je verbouwt via het Ecohuis zeker wat de mogelijkheden zijn!”

Meer duurzame keuzes 

Wanneer we vertrekken maken we nog even een praatje aan de voordeur. Wat schuchtere zonnestralen bewijzen dat Peggy de fleurigste voortuin van heel de straat heeft. Ze heeft sinds kort ook een regenton in haar tuin staan.

Peggy: “Op den duur begin je door de begeleiding en het proces dat je doormaakt ook verder na te denken over andere ecologische keuzes. Zo heb ik de kiezels uit mijn voortuin weggedaan en er insectvriendelijke bloemen geplant. Ik ben nu bewuster bezig met kleinere dingen, en daar heb je geen gigantisch budget voor nodig!”

(lees verder onder de afbeelding)

Zelf renovatieplannen?

Maak een afspraak met de renovatiebegeleider. Je kan voor een gesprek terecht in het EcoHuis. Of je vult het aanvraagformulier in via deze site en de adviseur komt bij je langs.

Renteloze energielening

Bewoners, Scholen

Lees meer

Hoge gas-en elektriciteitsrekening? Stap over naar een goedkopere energieleverancier.

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten