Een geïsoleerde, warme thuis met de energielening

Vera, een jonge mama van een groot gezin, is de renovatiebegeleiders van het Energiehuis Antwerpen enorm dankbaar. Door de heldere informatie, de ondersteuning tijdens de renovatie én hulp bij al het papierwerk, werd het mogelijk om van haar huis een warme thuis te maken.

  • Bewoners
  • -

Toen Vera en haar man een huis kochten in Deurne, kwamen ze in contact met de energieadviseur en de renovatiebegeleider van het EcoHuis. Er waren nog enkele belangrijke renovatiewerken nodig om hun huis goed bewoonbaar te maken. Zo moesten de daken geïsoleerd worden en waren de ramen en voordeur dringend aan vervanging toe.

Vera: “We vreesden dat we onvoldoende middelen hadden om deze werken te laten uitvoeren. Gelukkig stelde de renovatiebegeleider ons gerust. Na een bezoek aan het huis en een gesprek over onze situatie, stelde zij een financieel haalbaar stappenplan voor ons op.”

(lees verder onder de afbeelding)

Renoveren dankzij een renteloze energielening

Vera had recht op de renteloze energielening van 15.000 euro waarmee ze haar daken kon laten isoleren. Omdat de pannen van hun schuin dak nog in goede staat waren, was het voldoende om enkel aan de binnenkant te isoleren. Het platte dak was wel aan volledige vernieuwing toe. Dankzij deze ingrepen merkten ze al onmiddellijk effect.

Vera: “We voelden meteen een verschil. Op de bovenste verdieping was het voor de werken tijdens warme zomermaanden echt onmogelijk om te slapen door de warmte. Wanneer het overdag buiten 24°C werd, was het daar snikheet. Maar nu is dit opgelost en kunnen we weer zonder problemen slapen.”

(lees verder onder de afbeelding)

Door deze dakwerken kwamen ze in aanmerking voor renovatiepremies van Fluvius en de Vlaamse overheid, die ze ongeveer een half jaar later ontvingen. Hiermee konden ze dan een nieuwe voordeur en ramen laten plaatsen.

Vera: “De vorige voordeur was een lichte, houten deur. Het maakte eigenlijk niet uit of we ze open lieten staan of dicht deden, want dat gaf niet veel verschil. Wanneer het waaide, kwam de wind je in de gang al tegemoet. Tijdens de winter moeten we met deze nieuwe deur gelukkig veel minder verwarmen.”

(lees verder onder de afbeelding)

De aanwezige ramen hadden al dubbele beglazing, maar konden niet open. Nu kan Vera haar woning behoorlijk ventileren en de ramen op kiepstand zetten.

Begeleiding aan huis

Vera: “Het was voor ons de eerste keer dat we een huis kochten en we waren niet op de hoogte van de verschillende renovatieleningen en -premies waarvoor we in aanmerking kwamen. Voor we door het Energiehuis Antwerpen geholpen werden, wisten we eigenlijk niet zo goed waar we met onze vragen terecht konden. Gelukkig kwam de renovatiebegeleider aan huis en nam ze de tijd om uit te leggen wat de mogelijkheden waren en om creatief met ons mee te denken.”

Vera drukt familie, vrienden en andere mensen in een zelfde soort situatie op het hart om contact te nemen met het Energiehuis Antwerpen. Je moet alleen maar een afspraak maken met een renovatiebegeleider. Die komt daarna bij jou thuis langs om op maat van jouw financiële situatie te bespreken welke oplossingen er mogelijk zijn.

Vera: “De begeleider heeft ons enorm geholpen met de onderhandelingen met de aannemers en bij al het papierwerk zoals lening- en premie-aanvragen. Ze heeft veel van mijn kopzorgen weggenomen en alles stap voor stap in orde gebracht. Ik kon ook altijd bellen wanneer ik bijkomende vragen had en de soms moeilijke, technische informatie werd me heel helder uitgelegd.”

(lees verder onder de afbeelding)

Met de premies die ze van Fluvius en Vlaanderen voor de nieuwe ramen ontvingen, konden ze een deel van de lening afbetalen, maar Vera en haar man kozen ervoor om eerst andere niet-energetische zaken in huis aan te pakken om de woning veiliger en comfortabeler te maken.

Zelf renovatieplannen?

Maak een afspraak met de renovatiebegeleider. Je kan voor een gesprek terecht in het EcoHuis. Of je vult het aanvraagformulier in via deze site en de adviseur komt bij je langs.

Hoge gas-en elektriciteitsrekening? Zo stap je over!

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten