Oproep Linkeroever Klimaatneutraal tegen 2030

Deze oproep richt zich op professionals en organisaties (bedrijven, start-ups, kennisinstellingen scholen, e.a.) die een investeringsproject opstarten dat bijdraagt aan een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen op Linkeroever.

  • Ondernemers, Professionals, Scholen
  • 30/09/2024, 21:59 uur

Deze oproep kadert in de ambitie van stad Antwerpen om Linkeroever tegen 2030 klimaatneutraal te maken en is een van de twee oproepen die de stad lanceert om de energietransitie te versnellen. Lees meer over de andere oproep ‘Grootschalige PV-installaties voor lokaal en sociaal verbruik.’ 

Kader van de oproep 

Stad Antwerpen voert een ambitieus klimaatbeleid. Ze streeft naar een CO2-reductie van 50 tot 55% tegen 2030. Tegen 2050 wil Antwerpen zowel klimaatrobuust als klimaatneutraal zijn. Deze ambitieuze doelstellingen zijn vervat in het Klimaatplan 2030.  

Voor Linkeroever ligt de lat nog hoger. Voor dit stadsdeel streeft Antwerpen ernaar om al klimaatneutraal te zijn tegen 2030. Dit kadert in de 'Europese Missie voor 100 klimaatneutrale en slimme steden’.  

Doel van de oproep 

Deze oproep gaat op zoek naar investeringsprojecten die antwoorden bieden op één of meer van de volgende thema’s: 

1. Warmtetransitie  

De strategische energievisie (SEViA), biedt het kader voor het Antwerpse energiebeleid. Hieronder valt een duurzaam warmtebeleid. Daarin werd de haalbaarheid van verschillende fossielvrije energieconcepten onderzocht. Een dynamische warmtezoneringskaart geeft aan welke duurzame verwarming het meest gunstig is in specifieke zones van de stad.  

De stad voorziet op Linkeroever een warmtenet (2027-2030) waarop de helft van de gebouwen tegen 2050 aangesloten zullen zijn. Hoe ze dit concreet wil aanpakken, zal uitgewerkt worden in een warmtetransitieplan voor Linkeroever, waarin de meest geschikte warmtebronnen voor individuele gebouwen, onderzocht worden.  

De meeste appartementsgebouwen in de wijk kunnen aangesloten worden op het warmtenet. De uitdaging bestaat er voornamelijk in om tijdelijke fossielvrije of hybride oplossingen te zoeken voor stookplaatsen die uitvallen vooraleer het warmtenet operationeel is.  

Voor individuele woningen kunnen warmtepompen met of zonder BEO-velden een waardevol alternatief zijn.  

Projectvoorstellen binnen deze oproep, richten zich op oplossingen voor de residentiële-  en/of de dienstensector en mogen geenszins toekomstige duurzame langetermijnoplossingen hypothekeren.  

2. Lokale opwekking hernieuwbare energie en smart grid  

In functie van minder uitstoot van broeikasgassen, streeft de stad naar meer lokale hernieuwbare energie. Dit wordt steeds belangrijker naarmate de elektrificatie zich doorzet. Om een verdere groei van hernieuwbare energiebronnen mogelijk te maken, zal er nood zijn aan meer flexibele opslagsystemen die vraag en aanbod van elektriciteit beter op elkaar kunnen afstemmen.  

Deze oproep zet in op de productie van zon- en windenergie voor de residentiële en/of tertiaire sector en richt zich op projecten die: 

  • het particuliere belang overstijgen, 
  • innovatieve technieken/technologieën aanboren om meer lokale hernieuwbare energieproductie mogelijk te maken;  
  • zorgen voor meer productie van zonne- of windenergie op Linkeroever.   

3. Flexibele elektromobiliteit  

Stad Antwerpen streeft er voor het personenverkeer naar dat minstens 50% van alle verplaatsingen in de vervoerregio Antwerpen tegen 2030 duurzaam verlopen (fiets, openbaar vervoer, deelsystemen,…). Voor het auto-, collectief transport of vrachtvervoer wordt ingezet op de omschakeling naar duurzame energiebronnen.   

Bij de omschakeling naar elektrische voertuigen, is de belasting van het elektriciteitsnet een aandachtspunt. Maar er zijn ook opportuniteiten: zo kunnen er energiesystemen opgezet worden waarbij voertuigen niet enkel afnemer, maar ook een bron zijn van energie. 

Deze oproep nodigt demonstratieprojecten zoals bi-directionele laadpalen op privaat domein en laadinfrastructuur gevoed door lokale productie van hernieuwbare energie.   

4. Energetische renovaties  

Energetische renovaties blijven een grote uitdaging voor Linkeroever. Deze oproep richt zich op investeringsprojecten die kunnen bijdragen aan oplossingen voor onderstaande doelstellingen:  

  • een grondige energetische renovatie van het volledige woningbestand (eensgezinswoningen en appartementsgebouwen); 
  • de energietransitie toegankelijk maken voor iedereen (inclusie) en inzetten op optimale ontzorging,  
  • verhogen van de energie-efficiëntie en duurzaam energieverbruik in de tertiaire sector.  

Randvoorwaarden voor projectvoorstellen: 

Ingediende projecten moeten: 

  • een maatschappelijke meerwaarde hebben. 
  • bijdragen aan een verminderde lokale uitstoot van broeikasgassen of het opwekken van hernieuwbare energie.  
  • een lokale impact hebben en zo veel mogelijk lokale stakeholders bereiken. 
  • aandacht hebben voor de toekomstbestendigheid en duurzaamheid van resultaten.  
  • leiden tot investeringsprojecten op Linkeroever (2050 Antwerpen) en uitgevoerd worden binnen de 2 jaar na goedkeuring van het project.   

Wie kan een project indienen? 

Enkel rechtspersonen kunnen een project indienen. Dit kunnen zowel private als publieke ondernemingen, vzw’s, scholen of (kennis)instellingen zijn. Samenwerkingen tussen verschillende partners worden aangemoedigd. 

Ondersteuning  

Financieel  

  • De regels van het algemeen reglement van het Klimaatfonds zijn van toepassing. 
  • De maximum ondersteuning per goedgekeurd project bedraagt 60.000 euro. 
  • Enkel investeringskosten komen in aanmerking en bedragen maximaal 50% van de aanvaarde kosten. 

Begeleiding 

  • De stad organiseerde infomomenten op dinsdag 9 juli en donderdag 8 augustus waar je terecht kon met al je vragen rond deze oproep of de andere oproepen in het kader van de versnelling van de energietransitie.
  • Wie een projectdossier graag vooraf wilde bespreken, kon een afspraak maken voor een van de een- op eengesprekken die plaatsvonden op vrijdag 6 september.
  • Goedgekeurde projecten krijgen een peter/meter vanuit de stad toegewezen die het project mee opvolgt en bij wie je terechtkan met inhoudelijke vragen. 
  • Met al jouw praktische vragen kan je steeds terecht bij duurzame.stad@antwerpen.be

Waarop wordt een project beoordeeld? 

  • Projecten moeten in overeenstemming zijn met het algemeen reglement van het Klimaatfonds
  • De precieze criteria waarop een projectvoorstel beoordeeld wordt, lees je in het toelichtingsdocument, artikel 7. 

Een project indienen 

Lees het reglement grondig na 

  • Elk project dat ingediend wordt, moet voldoen aan de bepalingen en voorwaarden van het algemeen reglement van het Klimaatfonds.  
  • Lees zeker ook het toelichtingsdocument. Het geldt als aanvullend reglement voor deze oproep en bevat onder andere de beoordelingscriteria voor ingediende projecten en meer informatie over het verloop van een project. 

Stel je vragen 

Infomomenten 

Heb je interesse in deze projectoproep? Heb je een innovatief project dat bijdraagt aan de versnelling van de energietransitie op Linkeroever, maar heb je nog vragen? Dan kon je terecht op een van de infomomenten die de stad organiseerde op 9 juli en 8 augustus. 

Kon je de infomomenten niet bijwonen, maar heb je toch een vraag? Stel ze dan via duurzame.stad@antwerpen.be

Een-op-eengesprek 

Heb je een dossier dat je wil aftoetsen met een projectleider van de stad? Dat kon tijdens een een-op-eengesprek op 6 september. Met de feedback kan je jouw project inhoudelijk nog sterker maken. 

Dien je dossier volledig in 

  • Een projectvoorstel indienen, kon tot en met 30 september, middernacht.  
  • Een project moest je indienen via een e-formulier. 
  • Voeg in het elektronisch intakeformulier steeds alle vereiste bijlagen toe. 
  • Het ingevuld aanvraagformulier en de projectbegroting zijn verplichte bijlagen. Gebruik hiervoor de juiste sjablonen. Je vindt ze onderaan deze pagina.  

Contact 

Heb je vragen bij deze oproep? Stuur ze dan via mail naar duurzame.stad@antwerpen.be

30 sep.
Toelichtingsdocument Oproep Linkeroever Klimaatneutraal 2030

Professionals, Ondernemers, Scholen

Lees meer

Algemeen reglement Klimaatfonds

Ondernemers, Scholen, Ondernemers

Lees meer

Privacyverklaring Klimaatfonds

Scholen, Ondernemers, Professionals

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten