Investeringsoproep 'Grootschalige PV-installaties voor lokaal en sociaal stroomgebruik'

Stad Antwerpen ondersteunt projecten die nieuwe grootschalige PV-installaties voorzien waarvan de reststroom lokaal wordt verbruikt.

  • Professionals, Ondernemers, Bewoners, Scholen
  • 30/09/2024, 21:59 uur

Om de CO2-uitstoot terug te dringen, is een omschakeling van fossiele brandstof naar elektriciteit nodig. De stad wil deze energietransitie versnellen en lanceerde een investeringsoproep voor grootschalige PV-installaties waarvan de reststroom gebruikt kan worden voor lokale, sociale doelgroepen. Een dossier indienen kon tot en met 30 september.

Deze oproep is één van de twee oproepen die de stad lanceerde om de energietransitie te versnellen. Lees meer over de andere oproep ‘Klimaatneutraal Linkeroever tegen 2030’. 

Kader van de oproep

Stad Antwerpen streeft de ambitieuze doelstelling na om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Om dat te realiseren ondersteunt ze initiatieven die de omschakeling naar hernieuwbare energie versnellen. 
Op dit moment is er in Antwerpen nog veel capaciteit zoals daken, gronden of parkeerterreinen om extra zonnepanelen te installeren. Deze onbenutte ruimte biedt de kans om zonne-energie te produceren en zo de lokale energievoorziening te verduurzamen. 
Anderzijds is het een aandachtspunt dat deze energietransitie ook toegankelijk zou moeten zijn voor iedereen. Daarom biedt de stad nu investeringssteun aan voor grootschalige PV-installaties die extra zonne-energie opwekken waarvan de reststroom lokaal en bij voorkeur ook sociaal verbruikt kan worden en zo bijdraagt aan een inclusieve energietransitie. 

Wie kan een project indienen?

Deze oproep richt zich tot ondernemingen, organisaties, verenigingen of natuurlijke personen die een nieuwe of bijkomende grootschalige PV-installatie aanleggen op het grondgebied van Antwerpen en die voldoen aan alle voorwaarden van het investeringsreglement. 

Welke projecten komen in aanmerking?

De stad wil met deze investeringsoproep kandidaat-indieners aanzetten om bij de aanleg of uitbouw van een PV-installatie de geschikte oppervlakte maximaal te benutten en de omvang van de installatie dus niet te beperken tot de eigen energiebehoefte.  De focus van deze oproep is immers om de reststroom die door deze overdimensionering ontstaat, op een lokale en sociale manier te verdelen, bij voorkeur naar Antwerpse gezinnen met risico op energie-armoede. Dit kan bijvoorbeeld via stroomovername-overeenkomsten, energiedelen binnen een energiegemeenschap of andere samenwerkingsvormen rond opwekken, verbruiken, opslaan, sturen of verhandelen van energie.

Voorwaarden

Een uitgebreide omschrijving van alle technische voorwaarden waaraan de installatie moet voldoen, staat in het investeringsreglement, artikel 7.  

  • De installatie moet zich op grondgebied van stad Antwerpen bevinden.
  • Voor elke aansluiting kan maximaal 1 steunaanvraag worden ingediend, gebaseerd op de EAN-code. 
  • De installatie moet voldoen aan de wettelijke technische vereisten en wetgeving.
  • De installatie moet ten laatste op 30 november 2026 geplaatst en gekeurd zijn.
  • Er wordt enkel steun toegekend voor nieuwe installaties op basis van zonne-energie met een maximaal AC-vermogen van de omvormer(s) groter dan 30 kVA.
  • Alle soorten installaties komen in aanmerking waaronder installaties op gebouwen, gronden    en drijvende installaties.
  • Een nieuwe installatie op basis van zonne-energie omvat minstens:
  • een nieuwe set zonnepanelen die bij de installatie hoort;
  • een nieuwe omvormer die bij de installatie hoort;
  • een nieuwe productiemeter die bij de installatie hoort;
  • een keuringsattest dat bij de installatie hoort.

Er wordt enkel steun toegekend voor het surplus geïnstalleerde vermogen van de nieuwe PV-installatie.

Er wordt geen steun toegekend voor:

  • bestaande installaties.
  • het deel van de installatie dat nodig is om te voldoen aan het verplicht aandeel hernieuwbare energie conform de Energieprestatieregelgeving. 
  • installaties die gebruikt worden om te voldoen aan de PV-verplichting voor grote afnemers.
  • installaties die al eerder andere investeringssteun ontvingen. 

Meer informatie, berekeningen en voorbeelden vind je in het reglement. 

Ondersteuning door de stad  

Er wordt een steunplafond vastgelegd, dat de maximale verhouding van de steun ten opzichte van het surplus geïnstalleerde vermogen weergeeft. Dat plafond bedraagt maximaal 150 euro per kWp (kilowattpiek). Buiten deze begrenzing, is het steunbedrag dat wordt aangevraagd, onbeperkt. 
De steun kan enkel worden aangevraagd voor investeringskosten

Hoe wordt een project beoordeeld?

De ingediende projecten worden beoordeeld vlak van:

  • kostenefficiëntie: het surplus geïnstalleerde vermogen t.o.v. de nodige investeringssteun;
  • sociale inclusie en lokaal karakter: in hoeverre beschikt een project over het vermogen om de reststroom  te valoriseren voor de lokale gemeenschap;
  • haalbaarheid van het project.

Lees alles over de beoordelingscriteria in het reglement onder artikel 9.

Een project indienen

Lees het reglement grondig na

Elk project dat ingediend wordt, moet voldoen aan de bepalingen en voorwaarden van het investeringsreglement. Lees het grondig na.

Stel je vragen

Infomomenten
Op 9 juli en 8 augustus organiseerde stad Antwerpen infomomenten over de 2 lopende oproepen. Heb je deze gemist, dan kan je je vragen nog stellen via duurzame.stad@antwerpen.be.  

Een-op-eengesprek
Heb je een dossier dat je wil aftoetsen met een projectleider van de stad? Dat kon tijdens een een-op-eengesprek op 6 september.  Met de feedback kan je jouw project inhoudelijk nog sterker maken. 

Zonnemakelaar 
Wil je graag een zonne-installatie op een groot dak realiseren, maar loop je ergens vast? Dan kan je terecht bij de Zonnemakelaar. Met dit onafhankelijk initiatief biedt stad Antwerpen je gratis ondersteuning aan om zonne-installaties op grote daken te realiseren. Met  deskundig advies en begeleiding op maat, helpt de Zonnemakelaar je met technische ondersteuning, financiële vragen, procesbegeleiding,… Neem vrijblijvend contact op via dit e-formulier om te bespreken hoe de Zonnemakelaar jouw zonneproject een duw in de rug kan geven.

Dien je dossier volledig in

  • Een ondersteuningsaanvraag voor jouw grootschalige PV-installatie aanvragen, kon tot en met 30 september. 
  • Een project indienen, verloopt via een e-formulier. 
  • Voeg in het elektronisch intakeformulier steeds alle vereiste bijlagen toe.
  • Het ingevuld aanvraagformulier en de projectbegroting zijn verplichte bijlagen. Gebruik hiervoor de juiste sjablonen. Je vindt ze onderaan deze pagina. 

Contact
Heb je vragen bij deze oproep? Stuur ze dan via mail naar duurzame.stad@antwerpen.be.

30 sep.
Reglement: investeringssteun grootschalige PV-installaties voor lokaal en sociaal stroomgebruik

Professionals, Scholen, Ondernemers, Bewoners

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten