Mijn VerbouwLening

Met een Mijn VerbouwLening kan je jouw woonst energiezuiniger maken en het comfort verbeteren.

  • Bewoners
  • -

Met een Mijn VerbouwLening blijft je niet enkel dromen over een energiezuinige en aangename woonst. Met de lening zorg je zo voor goede dakisolatie, nieuwe ramen of veilige elektriciteit.

Start pas met je werken op het moment dat je je lening ondertekend hebt. Zo ben je zeker dat je het budget in handen hebt en kan je jouw aannemer betalen.

Op deze pagina vind je de algemene voorwaarden voor de Mijn VerbouwLening. De specifieke uitleg voor particulieren of Verenigingen van Mede-Eigenaars vind je op de detailpagina’s.

De stad biedt de Mijn VerbouwLening aan op basis van het Vlaams EnergiebesluitJe kan hier een simulatie maken van jouw Mijn VerbouwLening

Vraag hier je lening aan als particulier

Op deze pagina lees je alle info die je als particulier nodig hebt voor je Mijn VerbouwLening, ongeacht of je in een huis of appartement woont.

Aanbod bekijken 

Vraag hier je lening aan als VME

Op deze pagina lees je alle info die je als VME nodig hebt voor jullie aanvullende Mijn VerbouwLening op die van de individuele bewoners.

Aanbod bekijken 

Voor welke werken kan ik de lening aanvragen?

De meeste energiebesparende investeringen komen in aanmerking zoals het plaatsen van isolatie, vervangen van ramen en deuren, voorzien van hernieuwbare energie en een duurzame verwarmingsinstallatie.

Bekijk hier de gedetailleerde lijst van werken die in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwLening en de voorwaarden waaraan ze moeten voldoen.

Aandachtspunten:

  • De werken worden uitgevoerd door een aannemer en voldoen aan bepaalde technische voorwaarden (R-waarde, U-waarde).
  • Voor ramen geldt er een ventilatieverplichting.
  • Enkel voor binnenrenovatie, elektriciteit en sanitair komt doe-het-zelf in aanmerking. Voor deze werken moet je een offerte kunnen voorleggen van een doe-het-zelf winkel.
  • Controleer hier of er voor de werken die je wil laten uitvoeren een vergunning nodig is.
  • Ga na op de Premiezoeker van Vlaanderen of je recht hebt op een premie. 

Is de lening ook iets voor mij?

Op deze pagina vind je meer uitleg over wie de lening wel of niet kan aanvragen.

Het inkomen van de eigenaar(s) en de gezinssituatie bepalen tot welke inkomenscategorie je behoort . Deze inkomenscategorie bepaalt op zijn beurt voor welke categorieën van werken je eventueel een lening kan aanvragen.

Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende inkomenscategorieën

Net een huis of appartement gekocht?

Kwam je in aanmerking voor een renteloos renovatiekrediet bij de bank of een energielening+? Dan kan je geen Mijn VerbouwLening meer aanvragen.

Kocht je tussen 1 januari 2023 en 31 december 2024 een woning of een appartement met energielabel E of F, dan kom je niet in aanmerking voor een Mijn VerbouwLening. Je kan wel een verbouwlening afsluiten bij je bank en je komt mogelijk in aanmerking voor de EPC-labelpremie.

Kreeg je een woning door erfenis of schenking, dan kan je wel een Mijn VerbouwLening afsluiten.

Hoe gaat het verder?

  • Na je aanvraag gaan we aan de slag met je dossier.
  • We nemen contact met je op als er iets ontbreekt of onduidelijk is. Bezorg ons de gevraagde info binnen de deadline, anders kunnen we je aanvraag niet verwerken.
  • We laten je weten of je dossier goedgekeurd wordt of niet.
  • Is je dossier goedgekeurd, dan kan je jouw contract ook digitaal ondertekenen. Hier lees je hoe digitaal ondertekenen werkt.
  • De terugbetaling van de Mijn VerbouwLening gebeurt altijd per domiciliëring. 

Goed om weten

  • Op www.myminfin.be vind je een overzicht van je aanslagbiljetten, akte van je woning en registratie van je huurcontract(en) terug. Inloggen kan via je e-id en een kaartlezer, de app Itsme of je federale token.
  • Op je woningpas kan je zien van welk bouwjaar je woning is en vind je het EPC-attest (als dat er is) terug van je woning.
  • Ook verhuurders kunnen rekenen op steun van stad Antwerpen. Kijk hier voor het verhuurdersaanbod.
  • Heb je hulp nodig bij het opvragen van offertes? Of wens je jouw offertes te laten nakijken? Maak een afspraak met een technisch adviseur van het Loket Wonen en Energie om je offertes na te kijken.
  • Zodra je een deel van de lening opneemt, begin je rente te betalen op dat deel van je lening. Dit wil zeggen dat je rente begint te betalen op dat deel van de facturen dat al uitbetaald werd. Pas wanneer het volledige bedrag van de lening opgenomen is, zullen de terugbetalingen starten en begin je rente te betalen op het volledige bedrag.
  • Je kan de lening combineren met de Mijn VerbouwPremie. Maak een afspraak bij het Loket Wonen en Energie als je bijkomend premieadvies nodig hebt.
  • Let op! De Mijn VerbouwPremie wordt altijd gebruikt om de Mijn VerbouwLening terug te betalen. Als je de premie ook wil aanvragen voor werken waar je niet voor geleend hebt, moet je dit in een aparte aanvraag doen. Anders zal ook die premie voor de terugbetaling van je lening gebruikt worden.
  • Je moet zelf nagaan of je alle relevante vergunningen voor de verbouwing hebt aangevraagd. Hier lees je alle informatie over vergunningen
  • De ouderdom of het kadastraal inkomen van je woning hebben geen invloed op de lening.
  • Let op: geld lenen kost ook geld!

Neem contact met ons op

Via dit e-formulier kan je ons al je vragen over energie stellen. Je kan er alle nodige gegevens achterlaten om je te contacteren.

Aanvragen 

Opgelet - phishingmails

Er circuleren frauduleuze berichten over (energie)premies. Het Energiehuis van stad Antwerpen vraagt enkel in uitzonderlijke gevallen gegevens op via e-mail. Je herkent onze e-mails, omdat het adres eindigt op '@antwerpen.be'. Twijfel je aan de echtheid van een mail? Neem dan telefonisch contact met ons op via 03 338 60 66. 

Voor meer informatie over hoe je phishing kan herkennen en rapporteren, zie https://www.vlaanderen.be/consumentenbescherming/phishing.

Lees hier de privacyverklaring

We delen je dat niet ongevraagd met anderen en gebruiken ze enkel voor het doel waarvoor we de gegevens opvragen.

Je leest hier de privacyverklaring die hoort bij het aangaan van een Mijn VerbouwLening.

Nieuwe woning of appartement renoveren na aankoop, schenking of erfenis

Bewoners

Lees meer

Zo onderteken je het contract voor je Mijn VerbouwLening digitaal

Bewoners

Lees meer

Hier vind je je gezamenlijk belastbaar inkomen

Bewoners

Lees meer

Mijn VerbouwLening voor particulieren

Bewoners

Lees meer

Mijn VerbouwLening voor VME's

Bewoners

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten