Mijn VerbouwLening

Met een Mijn VerbouwLening kan je jouw woonst energiezuiniger maken en het comfort verbeteren.

  • Bewoners
  • -

Met een Mijn VerbouwLening blijft je niet enkel dromen over een energiezuinige en aangename woonst. Met de lening zorg je zo voor goede dakisolatie, nieuwe ramen of veilige elektriciteit.

Start pas met je werken op het moment dat je je lening ondertekend hebt. Zo ben je zeker dat je het budget in handen hebt en kan je jouw aannemer betalen.

Op deze pagina vind je de algemene voorwaarden voor de Mijn VerbouwLening. De specifieke uitleg voor particulieren of Verenigingen van Mede-Eigenaars vind je op de detailpagina’s.

De stad biedt de Mijn VerbouwLening aan op basis van het Vlaams EnergiebesluitJe kan hier een simulatie maken van jouw Mijn VerbouwLening

Vraag hier je lening aan als particulier

Op deze pagina lees je alle info die je als particulier nodig hebt voor je Mijn VerbouwLening, ongeacht of je in een huis of appartement woont.

Aanbod bekijken 

Vraag hier je lening aan als VME

Op deze pagina lees je alle info die je als VME nodig hebt voor jullie aanvullende Mijn VerbouwLening op die van de individuele bewoners.

Aanbod bekijken 

Energie sparen = geld winnen

Energie besparen kan door het energielabel van je woonst te verbeteren. Tegen 2050 moeten alle huizen of appartementen in Vlaanderen immers een energielabel A of A+ halen. Dit bereik je door goed te isoleren, je verwarmingsbron te vernieuwen en hernieuwbare energie te installeren.

Bij stad Antwerpen kan je, als je aan een bepaalde voorwaarden voldoet, voordelig lenen om je woning energiezuinig te maken. Een goedkope lening en een lagere energiefactuur, dat is dubbele winst voor jou!

De stad biedt de Mijn VerbouwLening aan op basis van het Vlaams Energiebesluit.

Voor welke werken kan ik de lening aanvragen?

Je kan een Mijn VerbouwLening krijgen voor alle werken die je nodig kan hebben om je huis of appartement kwalitatief te renoveren tot energielabel A of A+:

  • Dak: isolatie en renovatie;
  • Buitenmuur: isolatie en renovatie;
  • Vloer: isolatie en renovatie;
  • Ramen en deuren: glas en buitenschrijnwerk;
  • Condensatieketel op aardgas (enkel voor de laagste inkomenscategorie van de Mijn VerbouwPremie);
  • Binnenrenovatie: binnenmuur, plafond en trap;
  • Elektriciteit en sanitair;
  • Hernieuwbare energieproductie: zonnepanelen, zonneboiler, (hybride) warmtepomp en warmtepompboiler.

Aandachtspunten:

Is de lening ook iets voor mij?

Een Mijn VerbouwLening kan je aanvragen als:

  • eigenaar-bewoner. Je bent gedomicilieerd op het adres van de woning die je gaat renoveren;
  • eigenaar-toekomstige bewoner. Je bent nog niet gedomicilieerd op het adres van de woning die je gaat renoveren, maar zal er uiterlijk binnen de 36 maanden gedomicilieerd zijn;
  • eigenaar-verhuurder (particulier of via sociaal verhuurkantoor);
  • niet-commerciële instelling (zoals een verenging van mede-eigenaars en coöperatieve vennootschappen).

Met eigenaar bedoelen we: "De persoon met een voldoende zakelijk recht in de premiewoning: volle eigendom, vruchtgebruik, recht van opstal of erfpacht."

Je kan de Mijn VerbouwLening aanvragen voor een bestaand pand op het grondgebied van stad Antwerpen dat minstens 15 jaar oud is. 

Hieronder lees je de voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Je bent eigenaar-bewoner en alleenstaande met een maximaal gezamenlijk belastbaar inkomen van 51.840 euro

OF 

  • Je bent eigenaar-bewoner en alleenstaande met minstens 1 persoon ten laste of koppel met of zonder pers(o)on(en) ten laste met een maximaal gezamenlijk belastbaar inkomen van 74.060 euro. Dit bedrag wordt verhoogd met 4.160 euro per persoon extra ten laste.

Ben je feitelijk samenwonend met je partner en je partner is geen eigenaar van het pand? Dan wordt er enkel rekening gehouden met het gezamenlijk belastbaar inkomen van de eigenaar.

Ben je feitelijk samenwonend met je partner en je partner is wel mede-eigenaar van het pand? Dan wordt er rekening gehouden met het gezamenlijk belastbaar inkomen van alle eigenaars.

Er wordt rekening gehouden met het gezamenlijk belastbaar inkomen dat vermeld staat op het laatste beschikbare aanslagbiljet. Dit kan je terugvinden op www.myminfin.be onder ‘documenten’.

  • Je bent eigenaar-verhuurder via een sociaal verhuurkantoor. Er zijn dan geen inkomensgrenzen van toepassing OF
  • Je ben particuliere eigenaar-verhuurder:
    • Er zijn dan geen inkomensgrenzen van toepassing.
    • Er zijn wel eisen inzake de maximale huurprijs: de huurprijs mag niet boven 1.000 euro per maand liggen. De maximale huurprijs leg je vast na de uitgevoerde renovatiewerken. In de huurovereenkomst moet je de maximale huurprijs en de maandelijkse korting expliciet vermelden.
    • Afhankelijk van het leningsbedrag, dient er gedurende 9 jaar een korting gegeven te worden op de huurprijs van 20 euro (bij lening tot 15.000 euro), 40 euro (bij lening tot 30.000 euro), 60 euro (bij lening tot 45.000 euro) of 80 euro (bij lening tot 60.000 euro).
  • Je bent een niet-commerciële instelling zoals een vereniging van mede-eigenaars (VME) of een coöperatieve vennootschap: 
    • De VME kan enkel lenen voor werken aan de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw.
    • Het leenbedrag is maximum 60.000 euro met bijkomend 25.000 euro per appartement dat instapt in de Mijn VerbouwLening voor VME's.
    • De voorwaarde is dat er een geregistreerde VME is en er een syndicus (professioneel of niet-professioneel) is aangesteld. 
    • De VME is verplicht een kredietverzekering aan te gaan.
    • De aanvraag van de Mijn VerbouwLening moet goedgekeurd worden op de algemene vergadering (AV).
    • Voor werken aan de privatieve delen van het appartement, kunnen de eigenaars een persoonlijke aanvraag indienen voor een Mijn VerbouwLening.

Net een huis of appartement gekocht?

Heb je net een huis of appartement verworven en hiervoor een renteloos renovatiekrediet bij de bank of een energielening+ aangevraagd? Dan kan je geen Mijn VerbouwLening meer aanvragen.

Kocht je sinds 1 januari 2023 een woning of een appartement met energielabel E of F, dan kom je niet in aanmerking voor een Mijn VerbouwLening. Je kan wel een verbouwlening afsluiten bij je bank en je komt mogelijk in aanmerking voor de EPC-labelpremie.

Kreeg je een woning door erfenis of schenking, dan kan je wel een Mijn VerbouwLening afsluiten.

LET OP: van zodra je een deel van de lening opneemt, begin je rente te betalen op dat deel van je lening. Dit wil zeggen dat je rente begint te betalen op dat deel van de facturen dat al uitbetaald werd. Pas wanneer het volledige bedrag van de lening opgenomen is, zullen de terugbetalingen starten en begin je rente te betalen op het volledige bedrag.

Hoe gaat het verder?

  • Een medewerker van het Energiehuis Antwerpen neemt contact met je op en maakt samen met jou een plan op voor je pand. Dankzij dit plan kan je de juiste keuzes maken om energie te besparen. Je komt te weten in welke volgorde je best de energiebesparende werken laat uitvoeren. Je krijgt tips over je energieverbruik, je energiefactuur en je recht als consument om van energieleverancier te veranderen. Dit aanbod is enkel geldig voor wie in aanmerking komt voor de laagste inkomenscategorie van de Mijn VerbouwLening.
  • De stad kijkt je dossier na en beoordeelt of het ontvankelijk en volledig is.
  • De stad voert een technische en financiële controle uit.
  • Indien nodig, kan een medewerker van het Energieteam OCMW je contacteren voor een sociaal onderzoek.
  • Je kredietaanvraag wordt goedgekeurd en je wordt uitgenodigd om je contract te ondertekenen.
  • Je kan je contract ook digitaal ondertekenen. Hier lees je hoe digitaal ondertekenen werkt.
  • Let op! Wegens het succes van de Mijn VerbouwLening loopt tot wachttijd tot het uitbetalen van je leenbedrag op. Start niet met de werken tot je jouw budget in handen hebt.
  • De terugbetaling van de Mijn VerbouwLening gebeurt altijd per domiciliëring. 

Goed om weten

Neem contact met ons op

Via dit e-formulier kan je ons al je vragen over energie stellen. Je kan er alle nodige gegevens achterlaten om je te contacteren.

Aanvragen 

Opgelet - phishingmails

Er circuleren frauduleuze berichten over (energie)premies. Het Energiehuis van stad Antwerpen vraagt enkel in uitzonderlijke gevallen gegevens op via e-mail. Je herkent onze e-mails, omdat het adres eindigt op '@antwerpen.be'. Twijfel je aan de echtheid van een mail? Neem dan telefonisch contact met ons op via 03 338 60 66. 

Voor meer informatie over hoe je phishing kan herkennen en rapporteren, zie https://www.vlaanderen.be/consumentenbescherming/phishing.

Lees hier de privacyverklaring

We delen je dat niet ongevraagd met anderen en gebruiken ze enkel voor het doel waarvoor we de gegevens opvragen.

Je leest hier de privacyverklaring die hoort bij het aangaan van een Mijn VerbouwLening.

Nieuwe woning of appartement renoveren na aankoop, schenking of erfenis

Bewoners

Lees meer

Zo onderteken je het contract voor je Mijn VerbouwLening digitaal

Bewoners

Lees meer

Hier vind je je gezamenlijk belastbaar inkomen

Bewoners

Lees meer

Mijn VerbouwLening voor particulieren

Bewoners

Lees meer

Mijn VerbouwLening voor VME's

Bewoners

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten