FoodWIN zegt neen tegen voedselverspilling

FoodWIN kreeg in 2019 een toelage via het Klimaatfonds. Hiermee zette de vzw in Antwerpen een project op tegen voedselverspilling.

  • Professionals, Ondernemers, Bewoners
  • -

FoodWIN: een kennismaking

FoodWIN, zo heet de vzw. Maar eigenlijk zou de naam ‘Foodwin-win’ de lading beter dekken. Want FoodWIN strijdt tegen voedselverspilling. En daar heeft iedereen baat bij: klimaat, samenleving en portemonnee. In België schieten hun projecten als paddenstoelen uit de grond. Ook in Antwerpen, waar de vzw in oktober 2020 het project ‘Feeding the 2000’ lanceerde. Daarvoor werkten ze samen met Rikolto, en ontvingen ze steun van het Klimaatfonds. ‘Feeding the 2000’ daagde acht Antwerpse horecazaken uit. Zij kookten originele en lekkere maaltijden, met de voedseloverschotten van Antwerpse supermarkten.

Gil Op de Beeck regelt de financiën bij FoodWIN. Hij is er bovendien innovatie-manager. Beschouw Gil gerust als een soort cijferende superheld tegen voedselverspilling. Want hij houdt van meten en weten. Vraag je hem waarom voedselverspilling zo’n probleem is? Dan somt Gil meteen een lijst cijfers op waarvan je achterover valt.

Gil Op de Beeck: “Alleen al in Vlaanderen verspillen we 907.000 ton voedsel per jaar. Op wereldschaal gaat er elke minuut een berg voedsel verloren, waarvan de massa zwaarder weegt dan het Atomium. Elke minuut van de dag! Eén derde van het geproduceerde voedsel gaat verloren. Die berg is verantwoordelijk voor 8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. De internationale ngo Project Drawdown maakte een top 100 van acties die de klimaatopwarming bestrijden. Daarin staat preventie van voedselverspilling op de derde plek."

Drie keer winst

Was de klimaatopwarming voor jullie de hoofdreden om FoodWIN op te richten?

Gil Op de Beeck: “Eigenlijk zou FoodWIN beter Foodwin-win-win heten. Want als je voedselverspilling wegwerkt, boek je winst op drie domeinen. Je hebt het klimaat, maar ook financieel is het interessant. Elke euro die je investeert in voedselverspilling, krijg je ruimschoots terug. In de horeca brengt - op drie jaar tijd - elke geïnvesteerde euro er zeven op! Je hebt dus een opbrengst van maar liefst 700 procent.”  
“De derde win is voor de samenleving. Eén op de acht mensen op de planeet lijdt honger. En in Vlaanderen? Daar kunnen 180.000 mensen hun eten niet betalen. Terwijl er voedseloverschotten zijn die we weggooien. Dat is toch absurd? Hoog tijd dat we meer moeite doen om dat voedsel bij de juiste mensen te krijgen.”

Wat doet Foodwin concreet om voedselverspilling tegen te gaan?

Gil Op de Beeck: “Toen we in 2014 begonnen, wilden we vooral een uitgebreid netwerk opbouwen en versterken. Dat netwerk is ondertussen geëvolueerd naar een nauw partnerschap met 8 organisaties - de Food Waste Alliance. Verder ondersteunen we lokale besturen en grootkeukens. We helpen hen om actieplannen rond voedselverspilling op te stellen. Heb je vragen over de preventie van voedselverspilling? Ook dan kan je bij ons terecht. En tenslotte heeft FoodWIN ook nog zijn eigen projecten.”  

Voedselafval halveren

Over welke projecten gaat het dan?

Gil Op de Beeck: “FoodWIN organiseert elk jaar een Food Waste Fest. De vorige editie in december 2020 verliep digitaal. Je kon je inschrijven voor debatten, voordrachten, workshops en netwerk-evenementen. We zetten ook organisaties in de bloemetjes die zich dit jaar extra hebben ingespannen tegen voedselverspilling.”

“Een andere belangrijke activiteit is de samenwerking met grootkeukens. Alleen al in Vlaanderen hielpen we zo 20 grootkeukens om hun voedselafval te verminderen. Met onze interventies reduceerden we er de voedselverspilling tussen 20 tot 50 procent. Om je een idee te geven: de grootkeuken van een ziekenhuis waarvoor we werkten, gooit voortaan jaarlijks twee ton minder préparé américain weg. Twee ton! Een andere grootkeuken bespaart voortaan jaarlijks 50.000 euro door minder voedsel weg te gooien. Voor kleinere keukens variëren die bedragen tussen de 3000 en 15.000 euro per jaar. Welke projecten starten we nog op? Samenwerkingen met steden en gemeenten, bijvoorbeeld."

Feeding the 2000

Zijn jullie dan ook actief in Antwerpen?

“Zeker. We schrijven hier mee aan een voedselstrategie, en we zetelen in de Voedselraad. Daar kwamen we op het idee voor het project ‘Feeding the 2000’, dat we in oktober samen met Rikolto organiseerden. Met dank aan de subsidies van het Klimaatfonds.”

“Wat was het doel van ‘Feeding the 2000’? 2000 Antwerpenaars laten genieten van heerlijke gerechten, die bereid werden met ingrediënten die anders werden weggegooid. Acht Antwerpse restaurants gingen creatief aan de slag met groenten en fruit die het Antwerps Opslag- en distributiecentrum voor voedsel (ODC) hen de dag zelf nog leverde. Het ODC ging dat voedsel op zijn beurt ophalen bij de voedselveiling in Hoogstraten, en bij twee retailers: Makro en Colruyt. De Antwerpenaar die van zo’n maaltijd wou genieten, surfte eerst naar de website www.feedingthe2000.be. Na een quiz over voedselverspilling, konden ze hun gratis maaltijd afhalen bij die restaurants.”

En? Hebben 2000 Antwerpenaars van zo’n maaltijd kunnen genieten?
“Niet helemaal. We klokten eind oktober af op 1220 deelnemers: 670 via de quiz op de website, 300 via Samenlevingsopbouw en 250 via het Adviescentrum Migratie. Jammer? Ik bekijk het liever positief. 2000, het is maar een getal. Wat belangrijker is: je voelt dat er een kiem is gezaaid. Bij iedereen die betrokken was bij het project, smaakte het naar meer. Wat onze werking in Antwerpen betreft: we zitten nog maar aan het voorgerecht.”

Meer informatie

Meer over de Antwerpse voedselstrategie

Meer over het Klimaatfonds

Meer over FoodWIN

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten