Ontharden in Antwerpen van 2 tot 40 vierkante meter
Sommige Antwerpenaren willen graag ineens meer stenen uitbreken. Ze verkleinen het terras in hun tuin, vormen een koertje om tot een groen paradijs of nemen een verharde voortuin onder handen.
Geen nood, je mag ook kleiner beginnen. We verzamelden op deze pagina de tips en het aanbod voor mensen die liever voor een kleine ingreep zoals een geveltuin kiezen. Maar ook als je nog ambitieuzer wil zijn, kan je op steun rekenen. Vanaf 40 vierkante meter bieden we je de Klimaatpremie aan.
Voor wie?
Heb je een onthardingsproject voor ogen van meer dan 2 vierkante meter, maar minder dan de 40 vierkante meter die je nodig hebt om in aanmerking te komen voor de Klimaatpremie? Geen nood. Ook jij kan je stenen eruit wippen.
Waar geveltuinen en groenslingers vaker te vinden zijn op het openbaar domein, kan je met de grotere projecten ook aan je achtergevel of op andere plekken van je perceel aan de slag. Uiteraard moedigen we je ook aan om samen met je buren geveltuinen aan te leggen, want als een hele straat wipt, kom je misschien wel aan 40 vierkante meter.
Wat kan je doen?
Met 2 tot 40 vierkante meter kan je al heel wat verwezenlijken. Je verharde voortuin kan bijvoorbeeld weer een rustplek in de straat worden. Of je breekt een terras uit en maakt er een wadi, zodat je in de zomer een groenere tuin hebt om in te zitten. De verhalen op Antwerpen voor Klimaat bieden je regelmatig nieuwe inspiratie.
Heb je een verharde voortuin? In dit artikel kom je te weten op welke manieren je je voortuin maximaal kan ontharden én de toegang tot je woning en garage mogelijk blijft.
Lees verder onder de afbeeldingen.
Hoe steunen we je?
De verschillende Antwerpse districten leggen eigen klemtonen in hun ondersteuningsaanbod rond vergroenen. Droom je van een groenere straat? Mogelijks kan je met steun van je district, alleen of samen met je buren, met groen en water aan de slag. Sommige districten voorzien premies, andere zorgen voor plantmateriaal.
Via deze pagina kom je te weten waarmee jouw district je steunt.
De juiste plant op de juiste plek
De groenexperts van Antwerpen voor Klimaat ontwierpen enkele plantenfiches. Je vindt er inspiratie voor je eigen tuin, voortuin of geveltuin. Of je nu veel of weinig zon op je gevel hebt, er zijn planten voor iedereen. Heb je even tijd? Controleer dan best in mei of juni om te zien hoeveel uren zon je gevel heeft. Zo kies je de beste planten voor jouw situatie.
- Hier vind je de plantencombinaties voor in de schaduw.
- Hier vind je de plantencombinaties voor in de zon.
- Hier vind je de klimplanten.
Lees verder onder de afbeeldingen.
Slimme tips om snel te ontharden
- Je onthardt best in voor- of najaar, dan kan je meteen ook planten.
- Duid aan waar je vaak loopt. Laat die stenen liggen.
- Verwijder ook onderliggende harde lagen zodat je planten goed kunnen groeien.
- Ga creatief aan de slag met je uitgebroken stenen. Maak een border, kruidenspiraal of muurtje.
- Je planten kies je eenvoudig met onze plantenfiches voor zon, schaduw of klimplanten.
Met dit handige stappenplan tover jij een stenen woestenij zo om tot een groene oase.
Extra steun als je in Berchem woont
Berchemnaren kunnen rekenen op een extra steun van hun district voor onthardingsprojecten die te klein zijn voor de Klimaatpremie. Klik hier voor meer info over de premie van Berchem Buurt.
Wil jij met groen of regenwater aan de slag?
Vraag advies en we geven je tips op maat!
Advies aanvragenSchrijf je in op de nieuwsbrief van Antwerpen voor Klimaat
Elke maand krijg je de nieuwtjes en activiteiten in je mailbox.
InschrijvenIets fout of onduidelijk in dit artikel