Antwerpen neemt deel aan de Green Deal 'Eiwitshift op ons bord'
Een goed evenwicht tussen plantaardige en dierlijke eiwitten in voeding is van belang voor het klimaat Ć©n voor de gezondheid. Daarom lanceerde de Vlaamse overheid in 2022 de Green Deal āEiwitshift op ons bordā, die streeft naar een verhouding van 40/60 van dierlijke en plantaardige eiwitten in de voedselconsumptie tegen 2030. Stad Antwerpen tekent daar op in met een aantal projecten die kunnen bijdragen aan deze doelstelling. Dat past binnen haar eerder gelanceerde Antwerpse voedselstrategie.
Eiwitten in de voeding zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. De nieuwste voedseldriehoek legt de nadrukt op eiwitten van plantaardige oorsprong. Die zijn beter voor de gezondheid en het milieu want ze hebben een positief effect op de cholesterol en er is minder land, water en CO2-uitstoot voor nodig. Stad Antwerpen ondersteunt dit met haar voedselstrategie. Daarom neemt ze deel aan de Vlaamse Green Deal met een aantal projecten.
Antwerpse projecten
Minder voedselverspilling en meer plantaardige eiwitten in bedrijfsrestaurant Den Bell
In 2023 wordt een nieuwe overeenkomst afgesloten met een concessionaris voor het bedrijfsrestaurant in Den Bell, het kantoorgebouw van stad Antwerpen. De nadruk zal liggen op duurzame catering met meer plantaardige eiwitten.
Informeren van de horeca over de mogelijkheden van eiwittransitie
Stad Antwerpen verstrekt doorlopend relevante informatie en deelt oproepen en inspiratie in haar communicatiekanalen naar Antwerpse horecaondernemers. Zo informeert de stad Antwerpse ondernemers over de eiwittransitie via het project 'Boon voor A'. Daarbij wordt een dertigtal restaurants begeleid om hun menukaart te helpen omzetten naar een duurzame en toekomstbestendige kaart. Eind 2023 zal het slotevenement daarvan plaatsvinden.
Smakelijke school
Ook het bestaande project Smakelijke School dat al langer loopt in Antwerpen, past binnen de voedselstrategie van de stad en de Vlaamse Green Deal.
Iets fout of onduidelijk in dit artikel