Een tuin met voor ieder wat wils

Tien en zijn vrouw kochten 29 jaar geleden hun huis in een gezellig straatje dat grenst aan het Rivierenhof in Deurne. Met weinig middelen, veel doe-het-zelven en tips van familie met tuinkennis vormden ze de kale ruimte om tot een weelderige plek met verschillende tuinkamers.

  • Bewoners
  • -

Tien: “29 jaar geleden stond bijna over heel de tuin een tuinhuis. De tegels in het tuinhuis lagen gelukkig gewoon op zavel. We braken het tuinhuis af en de tegels uit. De grond eronder was helemaal dood. Ik ploegde alles om en maakte de grond luchtig met haksel. Na een paar jaar zag je dat dan goed komen. En dan kon ik aan de slag!”

(lees verder onder de afbeelding)

Tien maakte een vierseizoenentuin die in de smaak valt bij het hele gezin én hun huisdieren, een hond en vier katten. Hij combineert hierbij schoonheid met het praktische, zodat de tuin ten volle benut wordt. Tien deelde zijn tuin op in tuinkamers, en in elke kamer valt iets anders te beleven. 

Tuinkamer 1: terras met gerecupereerde dals

Tien recupereerde de tegels van het tuinhuis om er een terrasje mee te maken dat grenst aan de leefruimte. Tien wijst erop dat dat niet enkel ecologisch is, maar natuurlijk ook economisch. Hij bespaarde zo op kosten van de afvoer. De waterton op het terras trekt heel wat leven aan.

(lees verder onder de afbeelding)

Tuinkamer 2: de biodiverse tuin

Aan het einde van het terras staat een pergola met klimrozen aanlokkelijk te lonken. Ga je erdoor, dan sta je plots in een gezellige tuin met stapstenen tussen het gazon en rijke beplanting aan de brede glooiende borders. “Het gras laat ik hier wel kort, want zo kunnen we hier de was ophangen. Maar dankzij mijn dochter, die biologie studeert, wemelt het in de rest van de tuin van de biodiversiteit. Sinds haar studies wijst ze me er op dat sommige planten niet inheems zijn. Nu probeer ik daar meer op te letten. Maar ja, ik ben zelf ook niet inheems hé!”, lacht Tien. 

In deze tuinkamer valt er in elk seizoen iets te beleven. En het lokt ook heel wat insecten en vogels. Tien kan er erg van genieten om ze vanop zijn terras gade te slaan.

(lees verder onder de afbeelding)

Tuinkamer 3: zuiders terras

“Het terras in het midden van de tuin legde ik aan op vraag van de vrouwen in huis. Zij wilden in de zon zitten. Het is een warme plek waar ik ook wel wat planten houd die niet inheems zijn . In de zomer gaan ook alle kamerplanten naar hier. Kijk mijn cactus eens!”
Hier is ook plaats voor fruitbomen: “Ik heb een perenboom en appelboom, en de pruimelaar die je ziet opkomen heb ik ‘per ongeluk’ geplant, door vanop mijn tuinstoel een pruimenpit weg te werpen”, lacht Tien. 

(lees verder onder de afbeelding)

Tuinkamer 4: moestuin

Tien verlaat het terras en troont ons mee naar het laatste deel van zijn tuin, waar hij een moestuin houdt. Je vindt hier ook een zelfgemaakte serre, groot bijenhotel en composthoek. Die doet goed dienst: Tien heeft geen tuinafval, alles gaat naar de composthoek. Enkel agressief onkruid gaat in de afvalbak.  

 (lees verder onder de afbeelding)

Een echte kringlooptuin dus, waarbij de bijen en compost zorgen voor smakelijke groenten. “Niets is lekkerder dan die eerste zelfgekweekte groentjes proeven. Dat is véél beter dan groenten uit de winkel. Daar doe je het voor!”, zegt Tien.

 (lees verder onder de afbeelding)

Een tuin die blijft evolueren

Of hij nog tips heeft? “Veel geduld hebben”, lacht Tien. “Dit is een werk van vele jaren, en dat blijft evolueren.  Als ik terug in de tijd kon, zou ik wel van bij het begin voor meer inheemse planten kiezen. Dat heb ik nu van mijn dochter geleerd. Ik wil graag zoveel mogelijk waardevolle insecten en vogels naar mijn tuin kunnen lokken.”

BreekUIT en werk mee ook aan een groene tuin

Heb jij net als Tien 29 jaar geleden veel stenen in je (voor)tuin en wil je het graag anders? Breek stenen uit voor 8 oktober en je krijgt er dankzij BreekUIT gratis planten voor in de plaats

 
1 jun. - 7 okt. Infomoment
BreekUIT: steen eruit, plant erin

Bewoners

Lees meer

8 okt.
Onthard je tuin en doe mee met BreekUIT!

Bewoners

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten