Extra stadsbossen voor Antwerpen

Dit plantseizoen komt er nieuw bos bij in Antwerpen. Op 6 percelen worden nieuwe boompjes geplant, samen goed voor 6,4 hectare extra natuur. Joris, consulent Groen bij stad Antwerpen coördineert de aanplant van deze nieuwe stadsbossen.

  • Bewoners
  • -

Belangrijke bomen

"Bomen zijn zeer belangrijk; we hebben ze nodig.” zo steekt Joris van wal. “Er zijn tal van redenen om extra bomen te planten. Om onze stad in de zomer te doen afkoelen, bijvoorbeeld. Maar hun bladerdak werkt ook prima als geluidsdemper en vormt de ideale filter tegen stof. Bovendien zorgen bomen voor CO2-opslag, wat dan weer zeer belangrijk is in de strijd tegen de klimaatopwarming. In de coronacrisis is het ook duidelijk geworden hoe belangrijk bomen zijn voor het mentaal welzijn van mensen. Kortom, we kunnen niet zonder.”

“Dit plantseizoen streven we ernaar om zo’n 6,4 hectare extra bos aan te planten. Dat is goed voor meer dan 15000 extra inheemse bomen en struiken. De nieuwe bossen komen vooral aan de stadsrand. Dat is logisch. In de stad zijn nog amper percelen die groot en geschikt genoeg zijn voor de aanplant van bos. Zo komt er nieuw bos op Linkeroever en in Wilrijk, het Bloemenveld en het voormalige recyclagepark van Berendrecht." 

"Wie wil gaan wandelen in de nieuwe stadsbossen zal wel nog even geduld moeten hebben. Pas wanneer de jonge bomen stevig genoeg zijn en een zekere stamdikte hebben, zullen de terreinen opengesteld worden voor het publiek.” 

Van studie naar bos

“Een bos aanplanten is meer dan enkel bomen planten. "Eerst moet het perceel onderzocht worden: welk type grond is het is en waarvoor werd het gebruikt ? Is het bijvoorbeeld landbouwgrond? Was het vroeger een recreatiegebied? Samen met de VZW Bosgroep Antwerpse Gordel onderzoeken we dan onder meer welke bewerking de grond nodig heeft en welke boomsoorten er best op zullen groeien. Na de opmaak van het plantplan, starten de werken. De grondbewerkingsploeg van de stad gaat aan de slag, we selecteren de juiste bomen bij de bomenbank en plaatsen bestellingen bij boomkwekers. Pas daarna gaan we aan de slag om aan te planten."

Geadopteerde bomen

"We planten onder andere geadopteerde bomen uit de bomenbank. Sommige bomen zijn niet goed genoeg om geplant te worden in een gewone straat, maar zijn wel prima geschikt voor een bos. Bij sommige is de stamvoet te beschadigd, waardoor er inrotting kan ontstaan. Dat kan dan weer gevolgen hebben voor de stabiliteit van de boom. Dit soort bomen mag begrijpelijkerwijs niet in een gewone straat geplant worden. In een bos is de stabiliteit van een boom minder belangrijk. Integendeel. Een boom die na een tijdje omvalt, zorgt voor vrijgekomen ruimte en licht in een bos. Zo ontstaat er  plek voor nieuwe zaailingen en het dood hout dat achterblijft, is goed voor de biodiversiteit.” 

Meer informatie

Wil je meer te weten komen over de nieuwe stadsbossen? Dat kan je hier lezen op antwerpen.be

 

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten