Van zwembad tot plantenparadijs

Toen Vincent en Elisabeth drie jaar geleden van Borgerhout naar Deurne verhuisden stond een tuin mee op het verlanglijstje. Helaas draaide het iets anders uit en moest het koppel eerst een volledig zwembad verwijderen uit hun nieuwe woning voor ze van groen konden dromen.

  • Bewoners
  • -

Vincent: “De planten in ons huis leken steeds te sterven, daarom zochten we een woning met een groene buitenruimte. Wij werken allebei in de media met soms lange dagen, hebben niet bepaald groene vingers en konden dus wel wat groen rondom ons gebruiken dat zichzelf in stand houdt.”

Omdat een gezin met twee jonge kinderen wel wat ruimte kan gebruiken, werd de woning met toffe leefruimtes, een perfect betegelde koer en een zwembad-met-Ibiza-looks het compromis. De tegels en kunststof grasmatten over het oude zwembad zorgden voor een groen uitzicht, maar helaas niet voor verkoeling. Even speelde het koppel met de gedachte om een tuin in opbouw aan te leggen, met grote ruimtes voor bomen of opgehoogde teelaarde tegen de zijmuren. Maar algauw werd dat plan opgeborgen.

(lees verder onder de afbeeldingen)

Vincent: “Je wil natuurlijk niet dat de aarde tegen de muren van de buren voor vochtplekken zorgt. En de plantenbakken of het kunstgras dat we in het eerste jaar snel plaatsten, gaven ons toch geen echt tuingevoel. Dat Elisabeth door Knack gevraagd werd om ambassadrice voor maai-mei-niet te worden, gaf de doorslag. We moesten en zouden ook een eigen groene plek creëren. Dus er zat niets anders op dan het hele boeltje uit te breken.”

Zwembad eruit

Wees maar zeker dat het uitbreken een verschil maakte!

Vincent: “Van zodra het zwembad en de tegels uitgebroken werden en vervangen waren door teelaarde, was het instant een ander gevoel. We moesten ons bedwingen om niet meteen buiten te gaan, want we mochten natuurlijk niet direct op het nieuwe gras of de waterdoorlatende steentjes onder de pergola.”

(lees verder onder de afbeeldingen)

Studenten van de tuinbouwschool PITO in Stabroek leefden zich uit met dat houtwerk. Op de pergola’s groeien nu klimplanten die binnenkort voor een extra groen afdak moeten zorgen.

Vincent: “Omdat er wel wat overlast voor de buren bij kwam kijken, hebben we hen alvast uitgenodigd voor een BBQ binnenkort. Want dat biedt de tuin ons ook: een plek om buiten te eten met het gezin.”

(lees verder onder de afbeeldingen)

Maar als het van de kinderen afhangt, dan spenderen ze meer dan hun maaltijden in de tuin. Na school duiken ze onmiddellijk de groene jungle in en gaan ze op zoek naar diertjes tussen de planten of in het vijvertje.

Planten erin

Vincent: “Het is grappig om zien hoe anders het hier nu is, elke dag zien we vogels, met de app ObsIdentify probeer ik te achterhalen wat ik met welke plant moet doen, maar dat neemt niet weg dat ik nog elke dag bel met onze tuinman om te vragen of ik iets nu wel of niet mag uittrekken.”

(lees verder onder de afbeeldingen)

Ik ben een tuinman aan het worden. Ik heb nu zelfs een bosmaaier.

Van ons mag de tuin zeker nog wat verwilderen. Aangezien Vincent en Elisabeth vooral inheemse planten kozen en de meeste soorten ook in het naburige Rivierenhof voorkomen, zou deze woning wel eens een heuse tussenstap kunnen worden voor de fauna en flora die je in dat groendomein vindt. We wensen het gezin alvast veel koele en coole avonturen in hun nieuwe tuin! 

Zelf aan de slag

Voor dit project konden Vincent en Elisabeth rekenen op een Klimaatpremie van meer dan 1.000 euro. Niet enkel het ontharden en vergroenen kreeg steun, maar ook het feit dat zij voor inheemse planten kozen, leverde hen een natuurbonus op. Wil je zelf een verharde buitenruimte aanpakken? Bekijk dan eerst hoe de Antwerpse Klimaatpremie je daarbij kan helpen. Deze premie helpt je voor ingrepen vanaf 40m². Je kan combineren met deze thema’s: groendaken aanleggen, ontharden en vergroenen, regenwater hergebruiken of laten infiltreren.

Klimaatpremie

Bewoners, Kinderdagverblijven, Ondernemers, Professionals, Scholen

Lees meer

Ontharden en vergroenen in Antwerpen doe je zo!

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten