Transformatie naar een schaduwrijke stadstuin
De tuin van Anneleen en Pol bestond vroeger vooral uit gras en asfalt. Het gevolg? Zodra het mooi weer werd, was de tuin te warm om in te zitten. Benieuwd hoe zij hun tuin omtoverden tot een aangenaam plekje? Ontdek het in de video!
Schaduw en verkoeling
De tuin van Anneleen en Pol is zuidwestelijk georiënteerd. Het is er op zonnige dagen dus erg warm. De verharde asfaltstrook versterkte dat effect nog. Door het grootste stuk van die strook te ontharden, maakten Anneleen en Pol letterlijk plaats voor bloemen, planten en bomen die verkoelend werken en schaduw geven.
Zelf op zoek naar planten die het goed doen in de zon? Ontdek zes mogelijke combinaties.
Tot de laatste druppel
Het asfalt ruimde ook plaats voor een regenwatervijver en regenwaterput. Hierdoor gaat er van het opgevangen regenwater geen druppel meer naar de riolering. In plaats daarvan wordt het gebruikt om toiletten door te spoelen, de was te doen en de tuin te sproeien. Dat zorgt zelfs in periodes van langere droogte voor een lagere waterfactuur.
Wie zelf een regenwaterput overweegt, kiest het best voor een voldoende groot exemplaar. Maar wist je al dat dat niet de enige manier is om met regenwater aan de slag te gaan? Laat je adviseren!
Aangenaam vertoeven
Alle ingrepen die Anneleen en Pol deden, toverden de tuin om in een heerlijk plekje voor de bewoners. En zij zijn niet de enige die van de tuin genieten: bijen, vlinders en vogels komen er regelmatig op bezoek en soms zitten er ook egels. Een klimaatvriendelijke tuin kan de natuur dus zeker een duwtje in de rug geven.
Recht op de Klimaatpremie
Omdat ze een voldoende grote oppervlakte onthard hebben en met regenwater aan de slag gingen, kunnen Anneleen en Pol de Klimaatpremie krijgen. Die kan oplopen tot 30.000 euro!
Wil je aan de slag in je eigen tuin? Via de rekentool van Antwerpen Klimaatrobuust kan je alvast een inschatting maken van het premiebedrag waarvoor jij in aanmerking komt.
Iets fout of onduidelijk in dit artikel