Een maximaal groene stadstuin

Els en haar gezin zochten verschillende manieren om hun stadstuin zo groen als mogelijk in te richten. De paden die ze in het verleden ooit voorzagen, leken minder noodzakelijk waardoor er extra plek voor groen vrijkwam.

  • Bewoners
  • -

Een tuin onderhouden en zo groen mogelijk inrichten, doet je steeds nadenken en beslissingen bijsturen. Dat is exact wat er gebeurde met de tuin van Els.

De oorspronkelijke tuinmuur lieten Els en Jo na de aankoop van het huis al vervangen door een ligusterhaag, op die manier veranderde de stadstuin van uitstraling en verwijderden ze ook heel wat steen uit de stad.

(lees verder onder de afbeelding)

Kies een boom met een grotere plantmaat

Een vijftal jaar geleden lieten Els en Jo dan grote stapstenen leggen bij de heraanleg van hun stadstuin. Zo maakten ze op verschillende plekken in de tuin een terras dat verbonden was door paadjes. De afwatering van die stenen gebeurde gewoon in de plantvakken. Een groot deel van de planten en struiken die in de tuin aanwezig waren, lieten ze staan. Ze vervingen wel een niet-inheemse boom door een linde. Jo en Els kozen voor een boom die al wat groter was op het moment dat die geplant werd, zo genoten ze sneller van schaduw en een mooi groen uitzicht.

Els plantte ook heel wat nieuwe soorten, waardoor de tuin uitgroeide tot een groene oase die elke zomer ontploft van geuren, kleuren en bedrijvigheid door bijen en vlinders. Ook enkele kippen vonden een stek in hun stadstuin. 

Durf je tuinplannen bijsturen

In de loop der jaren merkten Els en Jo op dat ze maar een deel van de verharding echt gebruiken. Daarom gaven ze deze lente 8m² terug aan de tuin: het looppad door de tuin werd versmald tot enkel de noodzakelijke verharding tussen de zitplekken. De plekken zelf maakten ze ook kleiner, waardoor de planten in deze tuin echt maximaal de ruimte krijgen om te groeien.

Het gezin schrok wel van het werk dat het uitbreken van de 32 tegels met zich meebracht. Een weekend stevig doorwerken zorgde voor een kleine container met stabilisé. De tegels verwijderden ze voorzichtig, waardoor ze nog door iemand anders gerecupereerd kunnen worden.

(lees verder onder de afbeelding)

Het uitbreken van de overtollige verharding deden ze zelf. De laag stabilisé verwijderen bleek toch een uitdaging.

Achteraf bekeken was het het meer dan waard. De tuin is groener dan ooit en inspireert buren om hun voorbeeld te volgen. Els en Jo kijken al uit naar de planten die ze van BreekUIT zullen ontvangen. Els: “Ik heb gekozen voor planten die goed zullen passen bij wat er reeds staat maar toch nog extra kleur gaan toevoegen in onze tuin”.

Zelf aan de slag?

Ook jouw district kan je helpen met meer groen aan en rond je woning. En zie je het echt groots (vanaf 40m²) dan neem je best eens een kijkje op www.antwerpenvoorklimaat.be/klimaatpremie om te zien welke steun de stad jouw project kan bieden.

Een groene oase van vaste planten, heesters, bomen en hagen zorgt voor veel leven in de stadstuin van Jo en Els.

1 jun. - 7 okt. Infomoment
BreekUIT: steen eruit, plant erin

Bewoners

Lees meer

Gratis advies voor jouw groen project

Lees meer

Klimaatpremie

Kinderdagverblijven, Ondernemers, Professionals, Scholen,

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten