Op stap met de vrijwilligers van voedselbos Boskruit

Nog niet zo lang geleden was het hier een stille prairievlakte. Nu kom je terecht in een biotoop die volop in ontwikkeling is. En bovendien kan je er letterlijk gratis proeven van de biodiversiteit. Lees verder en ontdek meer over het voedselbos Boskruit.

  • Park Groot Schijn, Deurne
  • Bewoners
  • -

Juli 2023. Hanne en Marijke, die al van bij de opstart bij het project betrokken zijn, verwelkomen ons met open armen op de vruchtbare grond van park Groot Schijn terwijl de wind door de bomen ruist en de zon stilletjes ondergaat. Na twee jaar voorbereiden, overleggen en plannen, konden ze samen met vele ander vrijwilligers in maart beginnen planten aan Boskruit – het allereerste voedselbos in Antwerpen. 

(Lees verder onder de afbeelding)

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een ecosysteem ontworpen door de mens. Het richt zich op duurzame voedselproductie. Op lange termijn kan zo'n bos voor zichzelf zorgen. Maar in eerste instantie planten mensen in zeven lagen het bos aan. Je vindt in het bos diverse planten en bomen, onderverdeeld in een kruinlaag, een struiklaag, een kruidlaag, ...

De uiteindelijke bedoeling is dat omwonenden en vrijwilligers het bos samen onderhouden en genieten van de vruchten en kruiden die je in het bos kan vinden.

Eetbare lekkernijen en medicinale planten 

Hanne: “De rijke flora van het voedselbos zorgt voor een uitgebreide biodiversiteit. Onze focus ligt op organische groei; de vrijwilligers besteden de meeste aandacht aan de soorten die het bos al te bieden heeft.”

In het bos vind je momenteel al brandnetels, appelbomen, perenbomen, hazelaars en jacobskruiskruid, maar ook bessenstruiken, krieken en kornoelje werden er al aangeplant. Meer dan 1000 nieuwe planten maken het bos bijzonder boeiend. Je vindt er een breed aanbod van eetbare lekkernijen tot planten met medicinale werking.

Experimentele ontmoetingsplek 

Het voedselbos is ook een plaats met een educatief doel. Een plek bedoeld om te experimenteren, zowel voor kinderen als vrijwilligers. In het najaar komen scholen uit de buurt er leren over tuinieren, het ecoysteem van een bos en misschien ook een plantje mee-eten. Alle bezoekers kunnen hier aan de slag met hun handen en hun hoofd.  

Marijke: “We hopen dat Boskruit een educatieve ontmoetingsplek wordt voor scholen.”  

(Lees verder onder de afbeelding)

Mulchingtechnieken  

De eerste aanplanting vond plaats in maart van 2023 en de volgende gebeurt in november.

“Momenteel zorgen we vooral dat de planten genoeg water krijgen en goed kunnen groeien. We gebruiken mulchingtechnieken. Je bedekt de bodem boven de wortels, rond de stam van de plant, met houtsnippers. Die houtsnippers geven voedingsstoffen af aan de bodem, zorgen ervoor dat er geen onkruid kan groeien en beschermen de plant tegen uitdroging”, legt Hanne uit.

(Lees verder onder de afbeelding)

Meewerken als vrijwilliger 

Boskruit krijgt financiële steun van stad Antwerpen en kan rekenen op de hulp van veel vrijwillgers.

Elke maandag tussen 20 en 22 uur zijn er watermomenten om de bomen te voeden. Elke zondag tussen 11 en 14 uur zijn er werkmomenten, iedereen doet wat die kan op basis van de eigen vaardigheden en onderhoudt zo mee het bos.

Heb je zin om eens mee te helpen? Je betreedt Boskruit langs de August van de Wielelei 420. Voor meer informatie over het project, bekijk je best eens de website van voedselbos Boskruit via Klimplant.be.

 
Gratis advies voor jouw groen project

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten