Koken met de kracht van de zon

Een woning verbouwen kan een hele uitdaging zijn. De renovatiebegleiding van de stad Antwerpen helpt Koen uit Wilrijk om zijn woning, waarin ook zijn traiteurszaak gevestigd is, energiezuiniger te maken.

  • Bewoners, Ondernemers
  • -

Koen en zijn jonge hond bezorgen ons een warm welkom in hun rijwoning in Wilrijk. De eengezinswoning die Koen een jaar geleden kocht, kon wel wat aanpassingen gebruiken om ze op het huidige niveau van energieprestatie te brengen.

Om dat niveau te halen, zal Koen het dak laten isoleren, nieuwe ramen voorzien en zonnepanelen plaatsen. De voorbije maanden liet hij ook al de verwarmingsinstallatie aanpakken.

Omdat Koen zelf ook fulltime werkt, ging hij op zoek naar steun om de verbouwingen tot een goed eind te brengen.

Koen: “Gelukkig ben ik nogal vlot in het opzoeken van dit soort dingen. Ik vond vrij snel de begeleiding die het EcoHuis van de stad Antwerpen aanbiedt. Na een mailtje, nam de renovatiebegeleider onmiddellijk contact op om een bezoek aan mijn woning te plannen.”

(lees verder onder de afbeelding)

Een van de volgende projecten is dit platte dak te isoleren.

Een bestaande woning stap voor stap aanpassen

Zijn woning beschouwt Koen vooral als een goede investering voor zijn kinderen. Voor hem hoeven de werken dan ook niet direct afgerond te zijn.

Koen: “Het is meer een langdurig project. Met de renovatiepremie die ik binnenkort krijg, kan ik nadien de zolder isoleren en zonnepanelen aanschaffen. Stapje per stapje kan ik zo investeren in een energiezuinigere woning.” 

Koen liet al eerder in de woning de elektriciteit vernieuwen en een nieuwe, zuinigere verwarmingsketel plaatsen.

Koen: “Ik wist echter niet van alle materialen of werken die ik kon uitvoeren het fijne. Het is echt wel handig om dan iemand te hebben die je concrete tips kan geven. Zoals het bewaren van de houten raamkozijnen omdat je het glas gewoon kan vervangen door hoogrendementsglas. Of het vervangen van een dakkoepel achteraan door een isolerend exemplaar in kunststof die de woning een pak warmer zal houden.”

Ook de hulp die Koen krijgt bij het opvragen van de offertes, waardeert hij. Op die manier is er voor hem meer tijd om met zijn traiteurszaak bezig te zijn.

(lees verder onder de afbeelding)

Koen liet de ketel in zijn woning vervangen door een condenserende ketel met voorraadvat.

Koken op zonne-energie

Koen: “En ook voor mijn zaak kon ik rekenen op ideeën van de begeleider. Ik verbruik namelijk best wat stroom voor de koelkasten en een stoomoven. Maar door zonnepanelen te plaatsen op het dak, nadat dat geïsoleerd is, kan ik mijn energiefactuur al fel verlagen. De adviseur gaf ook aan dat een batterij niet veel hulp zou zijn voor mij, omdat mijn toestellen toch vooral overdag als ik aan het werken ben energie verbruiken, net op het moment dat ook de zonnepanelen energie opbrengen.” 

Dat verduurzamen voor Koen niet stopt bij zijn woning, wordt duidelijk als hij nog even een korte rondleiding geeft in zijn keuken. 

Koen: “Dankzij mijn Sodastream koop ik geen plastic flessen meer aan met bruiswater. En veel van mijn verpakkingsmateriaal is ook al hernieuwbaar of van natuurlijke materialen. Momenteel onderzoek ik een folie die niet meer van plastics is voor het vacuümtoestel. Ook kuisen doe ik met ecopods en andere natuurlijke producten.”
Koen: “Ik hoop dat andere Antwerpenaren mijn voorbeeld volgen. De steun die je krijgt van de begeleider maakt het veel eenvoudiger om een grote renovatie aan te gaan. Zo verlies je jezelf er niet in!”

(lees verder onder de afbeelding)

De zolderkamers worden geïsoleerd en kregen nieuwe ramen met hoogrendementsglas.

Zelf aan de slag?

Om je te helpen met je verbouwplannen, voorziet de stad Antwerpen een gratis renovatiebegeleiding. Zo wordt het voor jou eenvoudiger om je woning energiezuiniger te maken.

Vraag hier renovatiebegeleiding aan

Via het elektronisch formulier kan je gratis renovatiebegeleiding aanvragen tijdens jouw duurzame verbouwingen.

renovatiebegeleiding aanvragen 


 

Gratis renovatiebegeleiding tijdens jouw verbouwing

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten