home

Basisschool Het Laerhof realiseerde een klimaatrobuuste ontdekspeelplaats

Natuurbeleving voor kinderen kan ook midden in de stad. Op de schoolspeelplaats bijvoorbeeld.

  • Scholen
  • 01/01/1970, 00:00 uur

Dat zaadje werd bij het team van GO! Basisschool Het Laerhof al lang geleden geplant. En nu kan iedereen er ook echt genieten van een groene en avontuurlijke speelplaats. Juf Evi en Juf Iris van de werkgroep MOS van de Merksemse school zijn maar wat fier, en terecht. Wat voorheen een stenen schaatsbaan was met weinig groen of schaduw, is nu omgetoverd tot een aangename plek, met veel natuur en variatie.

(lees verder onder de afbeelding)

Juf Evi: “De kinderen spelen op onze vergroende speelplaats veel meer samen, er zijn nu een stuk minder conflicten. Je hebt veel verschillende toffe hoekjes, waardoor het spel zich niet meer op dat éne leuke plekje concentreert.  De kinderen spelen nu uit eigen beweging meer verspreid. Ze kunnen zich eindelijk echt allemaal amuseren.”

Een goede voorbereiding is het halve werk

Juf Evi: “Een gouden tip voor andere scholen: neem je tijd en bereid je goed voor. Het is normaal dat je er meteen in wil vliegen, maar dan vergeet je een heleboel cruciale dingen. Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Iedereen betrekken en bevragen zorgt ervoor dat je eindresultaat op punt staat. We zijn begonnen met ons traject door andere natuurspeelplaatsen te bezoeken en inspiratie op te doen. Zo is ons zaadje beginnen groeien.
We hielden daarna een pedagogische studiedag samen met MOS over onze wensen en dromen voor de speelplaats. Zo was het hele team mee. We bevroegen ook de leerlingen via onze leerlingenraad, het Kinderparlement. Pas wanneer we iedereen hun wensen en noden kenden, zijn we daarmee naar onze ontwerper Groenman gestapt, die dat in een plan vertaalde.”

Juf Evi: “Onze speelplaats is in twee zones opgedeeld: we hebben een speelplek voor de kleuters en kinderen tot het tweede leerjaar, waar de focus ligt op ontdekken en spelen. Bij de speelplek voor de kinderen vanaf het derde leerjaar ligt de klemtoon op chillen in het groen, met daarnaast spelvormen op boomstammen. Helemaal naar de wens van de leerlingen.”

(lees verder onder de afbeelding)

“Naast het spelplezier krijgen kinderen nu ook de kans om de natuur te ontdekken. We zien nu zoveel vlinders en bijen vliegen, dat was vroeger helemaal niet zo. De kinderen staan nu dichter bij de natuur. Dat we dat kunnen bieden aan kinderen in de stad, dat is toch fantastisch!”

EcoScholen en klimaatpremie

Juf Iris: “Ook partners zoeken is belangrijk. We hadden dit echt niet alleen kunnen doen. Het is mede dankzij de ondersteuning van de stad dat hier nu een klimaatrobuuste speelplaats ligt. Het idee van een natuurspeelplaats is er gekomen door de aandacht die het EcoHuis eraan besteedde. We kregen bovendien ook een subsidie voor EcoScholen en konden onlangs ook als eerste school een Klimaatpremie binnenhalen. “

Die Klimaatpremie was bovendien hoger dan verwacht, doordat de school koos voor een toekomstboom en inheemse planten. Dat leverde de school bovenop de basisklimaatpremie ook een extra natuurbonus op.

(lees verder onder de afbeelding)

Samen aanleggen vergroot de betrokkenheid

De aanleg gebeurde in fasen, waarvan de eerste fase enkele jaren geleden gebeurde en de laatste in de paasvakantie van 2021 afgerond werd.

Juf Iris: “Het team heeft zelf de speelplaats mee helpen ontharden en opbouwen. Dat was heel tof en de motivatie en betrokkenheid groeide zo enorm. Door corona konden onze plannen om ook ouders en leerlingen hierbij te betrekken niet doorgaan, maar we hebben dat opgevangen door teasers en filmpjes te posten op onze Facebookpagina. De oudste leerlingen hebben in klasverband wel mee gemetst aan het amfitheater, de jongere leerlingen mochten bij de opening elk een handje met wilde bloemenzaad uitstrooien.”

Natuurspeelplaats Het Laerhof

Benieuwd naar de grote metamorfose?

Bekijk het filmpje 

Juf Iris: “De speelplaats wordt ook vaker gebruikt om buiten les te geven, want nu is die daar veel beter geschikt voor. Ook onze laatste sportdag vond plaats op de speelplaats, waarbij de kinderen een parcours liepen over de speelheuvel. Heel tof dat ook onze LO-leerkrachten er zo enthousiast mee aan de slag gaan.”

(lees verder onder de afbeelding)

Minder wateroverlast, meer leefkwaliteit

Het ontharden en vergroenen van 350 m² speelplaats heeft ook klimaatrobuuste voordelen. Juf Iris: “Na alle regenval die we de laatste maanden al te verduren kregen, valt het echt op: er staan hier nooit meer plassen. Dat was vroeger wel anders. De regen kan nu terug de grond insijpelen. En dat is ook goed voor onze planten.”
Juf Evi: “In oktober planten we nog extra bomen die voor schaduw zullen zorgen boven het amfitheater en de groene speelplek. We kiezen voor al iets grotere formaten van snelgroeiende bomen, zodat we er snel van kunnen genieten.”

(lees verder onder de afbeelding)

Het kostenplaatje? 53.000 euro, waarvan de school voor 25.500 euro subsidies kreeg. Ongeveer een derde van de kosten ging puur naar het ontharden van de speelplaats. Een speelplaats die enkele jaren daarvoor net opnieuw was betegeld, bij de komst van een nieuwbouw. Een tip voor andere scholen in dezelfde situatie? Neem je wensen en dromen rond de speelplaats direct mee bij een (tijdelijke) heraanleg. Ga tijdig in gesprek met partners en een ontwerper. Lukt het niet direct om je speelplaats op dat moment om te vormen tot een natuurspeelplaats, voorzie dan bijvoorbeeld al ontharde vakken. Zo bespaar je op je budget.

Zelf aan de slag?

Wil jij ook een klimaatrobuuste school? Bereid je net als Evi en Iris goed voor:

Klimaatpremie

, Kinderdagverblijven, Ondernemers, Professionals, Scholen,

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten