Boek de workshop KlimaatMissie: ontdek, leer en verander

Ontdek tijdens de KlimaatMissie workshop de expo ‘Antwerpen voor Klimaat’ en brainstorm samen met je leerlingen over mogelijke klimaatoplossingen. Speciaal voor secundaire scholen!

  • EcoHuis, Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout
  • Scholen
  • -

Het is vrijdagmiddag. De leerlingen van het derde jaar natuurwetenschappen en Latijn van de Zenith-school in de Durletstraat verzamelen aan het EcoHuis in Borgerhout. Ze nemen deel aan de interactieve workshop KlimaatMissie. En dat is helemaal anders dan les volgen op school.

Geen ver van mijn bed show

Voor de workshop begint stellen we enkele vragen aan de begeleider van de workshop: Steven van GoodPlanet Belgium: “Ik probeer de leerlingen tijdens de workshop KlimaatMissie duidelijk te maken dat de klimaatuitdagingen ‘geen ver van mijn bed show’ zijn. Dat doe ik door de leerlingen zelf te laten nadenken over welke acties ze willen en kunnen ondernemen. Er schuilt veel waarheid in deze uitspraak: “If it ain’t fun, it ain’t sustainable.” Als je iets tegen je zin doet, ga je het niet lang volhouden. De expo-opstelling in het EcoHuis helpt daar geweldig bij: het nodigt uit tot discussies.”

Bezorgd, moedeloos en hoopvol

In het begin van de workshop mogen de leerlingen meteen in beweging komen. Steven legt een aantal stellingen voor en de leerlingen tonen de mate waarin ze akkoord zijn door links of rechts te gaan staan. Spontaan ontstaan er gesprekken over het klimaat en tonen enkele leerlingen hun bezorgdheid. Algemeen wordt 2050 beschouwd als een kanteljaar en dan zullen deze jongeren nog maar 40 jaar zijn. Moedeloosheid komt ook naar boven. Zo vraagt iemand hoe ze op haar eentje impact kan hebben. Anderen tonen zich dan weer heel hoopvol. Er is altijd een plan voor alles, zegt een leerling.

Boek de workshop voor jouw klas.

(lees verder onder de afbeeldingen)

Nadenken over haalbare acties

De klas bezoekt in kleine groepjes de klimaatexpo van het EcoHuis. Deze bestaat uit vijf eilanden, telkens rond een ander thema. Daarna gaan ze individueel en met de klas met de antwoorden aan de slag. Zo vraagt Steven om een klimaatvriendelijke actie te bedenken die voor ieder van hen haalbaar is. De antwoorden die de leerlingen bedenken zijn erg divers: van een dag per maand vegan eten op school tot zo min mogelijk het vliegtuig nemen en hergebruik van spullen stimuleren. Door de acties luidop uit te spreken is het alsof ze meteen tot leven komen

Dicht bij hun leefwereld

Leerkracht Thomas is erg enthousiast over de workshop. “Leren over het klimaat zit niet alleen in de basiscompetenties die onze leerlingen moeten hebben, het houdt ons allemaal bezig”. Hét voordeel van deze workshop is dat ze naar een nieuw gezicht luisteren, in een omgeving die anders is dan het vertrouwde klaslokaal. Ook fijn is dat de workshop op niveau van de stad wordt gegeven. Leerlingen zien bijvoorbeeld hoe de Zuiderdokken veranderd zijn, en hoe andere scholen hun speelplaats aangepakt hebben. Zo komt het thema dichter bij hun leefwereld. We merken zelfs dat sommige ideeën de agenda van de leerlingenraad halen, zoals het ontharden van onze stenen speelplaats.”

(lees verder onder de afbeeldingen)

Nog meer acties

Deze workshop is geen verplicht nummertje, legt Thomas uit. “Dit past in een visie. Klassen 5 en 6 van onze school doen bijvoorbeeld klimaatgerelateerd vrijwilligerswerk. En wij gaan met onze leerlingen later in het schooljaar meedoen aan een ‘River Cleanup’ in de Scheldebocht.”

Super boeiend, veel opgestoken

En wat vinden de leerlingen er zelf van? Net voor het weekend begint, kunnen we Jakke, Noor en Isaak strikken voor een reactie. 

Jakke: “Ik denk dat we allemaal beseffen dat we iets aan de klimaatverandering moeten doen. Ik heb veel van de workshop opgestoken en dat komt door de verschillende opdrachten die we kregen. Fijn dat het zo interactief is.”

Noor: “Door in de expo voor-en-na foto’s te zien van plekken die de laatste jaren in Antwerpen veranderd zijn, zie je heel concreet wat wij als school én als leerlingen nog beter kunnen doen.”

Isaak: “Ik vond het super boeiend, vooral omdat het helemaal anders is dan een gewone les op school. Mijn ouders zijn op zich al heel ‘groen’, maar ik heb toch nog nieuwe dingen opgepikt die we thuis kunnen aanpakken, zoals nakijken of we niet kunnen overstappen naar een echt groene energieleverancier.”

(lees verder onder de afbeeldingen)

Boek de workshop voor jouw klas

Ontdek welke inspanningen het klimaat helpen.

Aanvragen 

 

Workshops milieu en klimaat voor secundaire scholen

Workshops secundair

Lees meer

Werken rond milieu en klimaat op school

Lees meer

Expo ‘Antwerpen voor Klimaat’

,

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten