Een ontharde voortuin met vijver dankzij Tegelwippen

Deze prachtige biodiverse voortuin geeft met de regenwatervijver volop kansen aan vlinders, bijen en amfibieën. Ontdek hoe deze Hobokenaren aan de slag gingen.

  • Bewoners
  • -

Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen was voor Anneke en Guido een welgekomen duwtje om hun voortuin te ontharden. Samen met hun zoon Tom braken ze de verharding voor de woning uit. 

Anneke: “Ongeveer een container steenpuin voerden we af. Maar een deel van de stenen hielden we bij. Daarmee maakte Tom op verschillende plekken verhoogde bloembakken. Zo hebben we een tuintje met verschillende hoogtes en laagtes.”

(lees verder onder de afbeeldingen)

Zoon Tom volgde een opleiding ‘tuinonderhoud en ontwerp’ en ontwierp de voortuin die hij daarna samen met zijn ouders aanlegde.

Tom: “Ik voorzag in de tuin een regenwatervijvertje, dat overloopt in een infiltratiekrat en pas dan naar de riolering. Zo is er extra water voor de planten in de bodem, zonder dat we moeten sproeien. Een deel van het regenwater dat op het dak valt, komt zo terecht in de voortuin.”

Een vijver in de tuin is trouwens een slimme keuze. Die zorgt voor extra verkoeling en ook voor het nodige drinken voor allerlei dieren.

(lees verder onder de afbeeldingen)

Genieten van de tuin

Anneke: “We kozen samen voor een kleurrijke, biodiverse beplanting. Die trekt heel veel kleine bezoekers aan. Het kersenboompje levert ons binnenkort hopelijk lekker fruit op en de wisteria tegen de gevel mag nog wat klimmen en nadien de woning mee koel houden in de zomer.”

Tom: “We zijn heel blij dat we met Tegelwippen meededen, want zeg nu zelf, zo’n kleurrijke tuin is toch een veel aangenamer zicht in de straat.”

En ondertussen geniet ook kleindochter Hanne van de waterdiertjes: vlinders, bijen, libellen, padden, vogels die allemaal afkomen op het groen en water en zo hun honger en dorst kunnen lessen.

(lees verder onder de afbeelding)

Zelf aan de slag

Wil je zelf met groen aan de slag? Prima! We bieden je heel wat inspiratie aan. Plantenfiches voor zon, schaduw of klimplanten. En als je een echt groot project in gedachten hebt, dan helpen we je met een Klimaatpremie.

Stel ons zeker je groene vragen als je twijfelt hoe te beginnen.

Nog tot 31 oktober kan je uitgebroken tegels ingeven voor Tegelwippen.

 
Gratis advies voor jouw groen project

Lees meer

Klimaatpremie

Kinderdagverblijven, Ondernemers, Professionals, Scholen,

Lees meer

Ontharden en vergroenen in Antwerpen doe je zo!

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten