Een regenwaterbuffer van meer dan 2 miljoen liter
Aan het industrieterrein Terbekehof in Wilrijk vind je tussen de gebouwen van Coca-Cola Europacific Partners België en de kinderboerderij sinds kort een nieuw infiltratiegebied voor regenwater. Christophe Bruyninckx, milieuverantwoordelijke van Coca-Cola, begeleidde het project.
Industrieterrein Terbekehof wisselt grote industriële sites af met sportvelden, de kinderboerderij en zelfs een nieuw natuurpark waar regenwater traag in de bodem kan infiltreren, inheemse planten kunnen bloeien en vogels en andere dieren een rustplek vinden. Sinds 2016 bufferde Coca-Cola op deze locatie in een vijver al regenwater, maar recent stelde het bedrijf ook een nieuw natuurpark van 14.500 m² open voor bezoekers.
Christophe: “Onze locatie in Wilrijk is zeer groot, we hebben verschillende gebouwen, enorme dakoppervlakken en ook veel verharding. Daardoor vangen we tijdens regenbuien veel water op. In het verleden merkten we dat de riolering al dat regenwater niet aankon, dus zochten we naar oplossingen om het te bufferen.”
Regenwater hergebruiken op verschillende manieren
De eerste oplossing creëerde het bedrijf al in 2016. Een regenwatervijver naast het gebouw en een ondergrondse buffer van 450.000 liter zorgden ervoor dat tijdens hevige buiten het bedrijf zelf al water kon bufferen. Dat regenwater wordt dan onder andere gebruikt voor het kuisen van de eigen vrachtwagens. Zo moet daar geen drinkwater voor gebruikt worden. Is de regenbui voorbij, dan kan het overtollige water uit de vijver traag afgevoerd worden via de riolering.
(lees verder onder de afbeeldingen)
Christophe: “In 2020 begon stad Antwerpen met de heraanleg van de straten in de industriezone, waarbij er ook een gescheiden rioleringsstelsel voor regenwater kwam. Dat deed ons nadenken over wat we nog konden doen. Met de expertise van Natuurpunt hebben we dan het nieuwe infiltratiepark ontwikkeld, dat een mooie aanvulling op de vijver is. In totaal bufferen we nu meer dan 2 miljoen liter regenwater.”
Water delen
Een extra pluspunt is dat dit regenwater ook gedeeld wordt met de kinderboerderij. Aangezien zij niet veel verharde oppervlakten hebben, maar wel veel groen dat af en toe wat extra water kan gebruiken, was dit project voor hen duidelijk een win!
(lees verder onder de afbeeldingen)
In totaal investeerden we 3,5 miljoen euro om een aangenaam natuurpark en regenwaterbuffer te creëren.
Christophe: “Naast de expertise rond het infiltreren van regenwater, was Natuurpunt ook een sterke partner om de lokale fauna en flora te versterken, zodat dit park ook goed is voor de biodiversiteit. Inheemse planten zijn goed voor bestuivers, zoals bijen, waar ook de kinderboerderij baat bij heeft. Een leuk extraatje is het grote dierenhotel, waarin plaats voor vleermuizen voorzien is, aangezien die hier al in de buurt voorkomen.”
Coca-Cola investeerde in de beide ingrepen 3,5 miljoen euro. Daarmee werken ze aan hun eigen waterbalans en stellen ze ook een park ter beschikking aan de buurt. Immers, als je hoofddoelstelling is dranken met water maken, wil je ook zelf mee zorg dragen voor dat water.
Zelf aan de slag
Wil je zelf met groen en regenwater aan de slag, thuis of in jouw bedrijf? Weet dan dat je een Klimaatpremie tot 50.000 euro kan krijgen voor dit soort projecten. Schrijf je in op de nieuwsbrief van Antwerpen voor Klimaat om van ons aanbod op de hoogte te blijven.
Iets fout of onduidelijk in dit artikel