Ondernemers, Professionals, Bewoners
Samen plukken, koken en eten met Antwerpen Plukt
Velt en De Kompaan sloegen de handen in elkaar in de strijd tegen voedselverspilling. Samen organiseren ze Antwerpen Plukt. Dit project kreeg de steun van het Antwerpse Klimaatfonds.
Wie een of meerdere fruitbomen heeft, weet soms geen blijf met de oogst waardoor vaak vele kilo’s fruit verloren gaan. Ook in Antwerpen staan er bomen die niet (volledig) geplukt worden door de eigenaars. Doodzonde vonden Velt en De Kompaan en ze zetten een gezamenlijk project op tegen voedselverspilling en met een sociale insteek. Ontdek Antwerpen Plukt.
‘Met onze lokale buurtkeuken zijn we natuurlijk al een hele tijd actief bezig met voedsel’ vertelt Carl Cappelle, projectleider van De Kompaan. ‘Maar we wilden graag een stapje verder gaan en op een andere manier kijken naar voedsel in de stad. Hoe kunnen we dichter bij de voedselproductie staan, terug zelf gezond leren koken en hoe kunnen we terug samen aan tafel gaan’.
Logische partners
‘Ook Velt (Vereniging voor Ecologische Land- en Tuinbouw) is hiermee bezig. Zij beschikken niet alleen over een grote theoretische kennis, ze hebben bovendien een breed netwerk waarmee ze veel mensen kunnen bereiken. Het leek ons dus logisch om samen een project op te zetten met als insteek: hoe kunnen we voedsel in de stad oogsten. Toen de stad Antwerpen een open projectoproep deed vanuit het Klimaatfonds, dienden we een dossier in en kregen we een projectsubsidie. Antwerpen Plukt kon van start gaan.’
Fruitbomen in kaart
‘Met Antwerpen Plukt willen we enerzijds de fruitbomen in de stad in kaart brengen en anderzijds de mensen bij elkaar brengen die het fruit willen plukken en nadien verwerken. Met De Kompaan hadden we het jaar voordien al een oproep gelanceerd in de buurt om te oogsten bij mensen thuis. Daar kwam wel wat reactie op, dus met Antwerpen Plukt wilden we niet alleen fruitbomen op het openbaar domein in kaart brengen en plukken, maar ook op zoek gaan naar Antwerpenaren die hun tuin voor ons wilden openen om overtollig fruit te oogsten. We sprokkelden op korte tijd maar liefst 11 nieuwe plukplekken en ruim 30 plukkers bij elkaar. Een succes.
Plukkers en plukplek: een perfecte match
‘Onze plukkers leren uit de plukcode van Velt hoe ze correct kunnen plukken met respect voor de boom. Voor elke plukplek lanceert De Kompaan dan een oproep wie er mee wil om te plukken. Zo stellen we teams samen die op de afgesproken dag het fruit gaan oogsten. En dat loopt echt zeer goed. Het is mooi om te zien hoe goed de plukkers en de eigenaren samenwerken; er is echt veel respect voor de plukplek en de bomen. Na de oogst wordt alles netjes opgeruimd, ook het rottend fruit dat onder de boom ligt. Onze plukkers mogen een deel van de oogst houden; wat overblijft verwerkt onze kookploeg in de buurtkeuken tot heerlijke sappen, moes of chutney.’
Iedereen mag meedoen
‘Met Antwerpen Plukt voorkomen we dat vele kilo’s gezond fruit verloren gaan. Het project draagt dus bij aan de strijd tegen voedselverspilling, maar er is daarnaast ook een even belangrijk sociaal aspect aan het project verbonden. Pluk- en kookmomenten zijn vooral leuke gelegenheden waar mensen elkaar ontmoeten en in gesprek gaan. Beide ploegen zijn dan ook een toffe mix van jong en al iets ouder, gezinnen met kinderen, eenzame ouderen of mensen die zo’n moment ook zien als een goede oefening van het Nederlands.’
Verder groeien
Antwerpen Plukt zal in de toekomst verder blijven groeien. Na een eerste geslaagde editie in het najaar van 2021 willen Velt en De Kompaan het project verder uitrollen. Er worden plannen gesmeed met andere organisaties als Saamo, Posthof en 't Werkhuys om het oogstseizoen echt voelbaar te maken. Daarnaast wil Antwerpen Plukt ook samenwerken met scholen zodat kinderen van jongs af aan die nauwere band krijgen met voedsel. Kortom: alle ingrediënten voor een geslaagd project zijn er; nu nog hopen op een goed fruitjaar dit jaar.
Meer informatie
Geven jouw fruitbomen te veel vruchten om ze zelf te kunnen verwerken? Wil je misschien zelf mee gaan plukken? Lees op de website van Velt en De Kompaan hoe het in zijn werk gaat.
Heb jij ook een duurzaam klimaatproject? Hou dan zeker deze pagina van het Klimaatfonds in de gaten of schrijf je in op onze nieuwsbrief. Zo mis je geen enkele projectoproep.
Iets fout of onduidelijk in dit artikel