9 appartementsgebouwen krijgen steun

Het Klimaatfonds lanceerde een oproep voor (mede) eigenaren en syndici die een project willen opstarten rond hernieuwbare energie en fossielvrije verwarming in appartementsgebouwen. 9 projecten ontvangen steun van de stad.

  • Bewoners, Professionals
  • -

70% van de Antwerpse gezinnen woont in een appartement. Appartementsgebouwen zijn dus een belangrijke schakel in de energietransitie. Daarom lanceerde de stad via haar Klimaatfonds een oproep naar syndici, (mede-)eigenaren en verenigingen van mede-eigenaren (VME) van appartementsgebouwen. Zij konden hun projectvoorstel voor een collectieve productie en consumptie van duurzame energie indienen. Negen projecten worden nu goedgekeurd: 6 in het district Antwerpen, 2 in Borgerhout en 1 in Berchem.

Steun in 2 stappen

In een eerste stap gaan de projecten een haalbaarheidsstudie opmaken voor de specifieke technieken die ze wensen te realiseren. Bij een gunstige haalbaarheidsstudie en een investeringsengagement van hun algemene vergadering, krijgen ze een bijkomende subsidie om de werken te realiseren. 
 
Elk project dat volledig uitgevoerd wordt, ontvangt zo een ondersteuning van 6000 euro om de studie te laten uitvoeren, en 24.000 euro voor de realisatie. 

Tevreden met de steun

Horia, mede-eigenaar van een appartementsgebouw in de Bleekhofstraat: "Onze VME krijgt al begeleiding van een stedelijke renovatiecoach voor de uitvoering van een masterplanstudie op ons appartementsgebouw. Er zijn al een aantal stappen genomen om ons gebouw toekomstbestendig te maken, maar er ligt nog werk op de plank. Het besef en de wil zijn er, maar in een groot appartementsgebouw als het onze, is zo’n project behoorlijk complex. We willen naast fotovoltaïsche panelen onder andere ook investeren in een warmtepomp, laadpalen, isolatie van de buitenschil, een zonneboiler… . De afstemming van de werken en investeringen stelt ons voor een uitdaging en studiewerk is duur. De toelage voor de haalbaarheidsstudie van het Klimaatfonds willen we dan ook integreren in onze masterplanstudie, zodat we alle technieken op termijn beter op elkaar kunnen afstellen."

Tony van vastgoedbeheerder Trigon “De toelage uit het Klimaatfonds is uitermate positief nieuws voor onze VME’s. Het zal een boost en de nodige ondersteuning geven om doorgedreven energiezuinige beslissingen te nemen. We willen als syndicus mee aan de kar trekken om de gebouwen in ons beheer toekomstbestendig te maken.”

Mede-eigenaar Eveline “Ons gebouw van 4 appartementen dateert uit de late jaren ‘20, met houten vloeren en een gedeelde gasketel met klassieke radiatoren. We willen met ons project aantonen dat ook voor deze gebouwen de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen mogelijk is, en hopen dat vele eigenaars van gelijkaardige panden ons voorbeeld volgen. Het bijzondere aan deze subsidie is dat een energie-adviseur de technische kant in detail kan uitwerken. Het wordt ongetwijfeld een leerzaam traject. Dit project is voor ons een manier om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Zo willen we ons steentje bijdragen in de strijd tegen klimaatverandering. We zijn dan ook enorm blij dat ons project geselecteerd werd! 

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten