Steun voor 3 klimaatadaptatieprojecten
Het klimaatfonds ondersteunt drie projecten die het verschil kunnen maken om meer groen en water op private percelen te bergen. De initiatieven ontvangen een toelage van in totaal 130.000 euro.
Tegen 2050 wil Antwerpen een klimaatrobuuste stad zijn. Dat betekent dat de stad waar mogelijk ruimte maakt voor water en meer groen om de gevolgen van de klimaatverandering beter op te vangen. Om deze ambitieuze doelstelling te realiseren zijn niet alleen ingrepen op het publiek domein, maar ook op private percelen nodig. Daarom lanceerde het Klimaatfonds in februari 2023 een thematische oproep voor professionals die inzetten op klimaatadaptatie op private percelen.
De geselecteerde projecten
Klimaatplatform Antwerpen vzw: Samen regen oogsten – afkoppelen met je buren
Tuineigenaars zijn vaak niet voldoende op de hoogte van de kleine ingrepen die ze kunnen uitvoeren om actief aan de slag gaan met regenwater op hun perceel. Klimaatplatform Antwerpen wil in drie districten, telkens in een bepaalde buurt, de inwoners informeren, motiveren en begeleiden om het regenwater af te koppelen van het riool. Het water kan zo op het eigen perceel opgevangen worden om te gebruiken of om traag te infiltreren in de bodem. Afkoppelen draagt er toe bij dat het rioolstelsel bij hevige regenval niet overbelast geraakt en zorgt dankzij infiltratie in de bodem voor minder droogte in de zomer. Dit project ontvangt een toelage van 41.000 euro.
Regionaal Landschap de Voorkempen vzw: Jeugdgroen
Het Regionaal Landschap de Voorkempen wil met het project Jeugdgroen Antwerpse jeugdverenigingen begeleiden om van hun terreinen biodiverse en klimaatadaptieve jeugdplekken te maken. Zo’n aangepast terrein bestaat niet enkel uit een grasplein, maar uit een verscheidenheid aan leuke groene speel- en verstopplekjes. Dit is een meerwaarde voor de jeugdverenging, maar ook de buurt heeft er baat bij doordat er bijvoorbeeld meer schaduwrijke plekjes ontstaan. Jeugdverenigingen die zich kandidaat stellen krijgen begeleiding van projectidee over realisatie tot beheer van het nieuwe terrein. Deze klimaatrobuuste jeugdterreinen kunnen daarna andere stedelijke verenigingen inspireren om zelf met hun perceel aan de slag te gaan. Dit project ontvangt 50.000 euro van het Klimaatfonds.
Groot Licht vzw: Groendakinzicht.be
Antwerpen telt ongeveer 15,5 miljoen m² aan platte daken. Groot Licht vzw wil met het project Groendakinzicht.be eigenaars maximaal informeren en ontzorgen om hun plat dak te vergroenen. De vzw werkt daarvoor een groendakconcept uit dat breed toepasbaar is en waarvan het proces en het kostenplaatje vooraf duidelijk zijn. Daarnaast zal Groot Licht vzw ook inzetten op sensibilisering en het creëren van een draagvlak voor groendaken. Het project wil bovendien in Antwerpen 20 grote groendaken realiseren. Dit project krijgt een toelage van 39.000 euro.
Iets fout of onduidelijk in dit artikel