Nieuwe geveltuinen in de studentenbuurt
Studenten van de Universiteit Antwerpen (GreenOffice) plantten geveltuinen aan rond de gebouwen van GATE15, de UA en het internaat Jeanne Brabants. Meer dan 30 meter nieuwe geveltuinen en een groenslinger zullen de buurt nog meer opfleuren.
In het Kauwenstraatje en de Kleine Kauwenberg vind je GATE15, dé ontmoetingsplek voor en door de Antwerpse student. Waar STAN altijd klaarstaat met antwoorden op alle vragen rond het studentenleven en CABIN studenten verwelkomt met koffie en gezelligheid. De gebouwbeheerder van GATE15, het Team Jeugd van de stad, de Universiteit Antwerpen (UA) en het internaat Jeanne Brabants staken onlangs de handen uit de mouwen om samen hun buurt te vergroenen. Het resultaat? Meer dan 30 meter geveltuinen en een groenslinger die de grijze studentenbuurt opfleuren.
De internationale groep studenten van GreenOffice plantte met veel enthousiasme heel wat nieuwe bloemen, planten en struiken.
Wim Seghers van Team Jeugd leidde het project in goede banen.
(lees verder onder de afbeelding)
Wim, hoe start je met zo’n project om langs verschillende gevels planten te voorzien?
Wim: “Allereerst is het belangrijk om te weten dat je zonder vergunning een geveltuin mag aanleggen in Antwerpen. Je moet gewoon enkele eenvoudige spelregels rond afmetingen volgen. Daarnaast zit je ook altijd met de gebouweigenaren samen als je zelf de eigenaar niet bent. Die moeten immers toestemming geven. In dit geval was zowel stad Antwerpen via AG Vespa betrokken, maar ook de Universiteit Antwerpen en het AG Stedelijk Onderwijs deden mee.”
Wim: “Door al vroeg met alle betrokkenen samen te zitten, kan je goed plannen, een budget opmaken, toekomstig onderhoud bespreken, maar ook leuke dingen doen zoals samen de tofste planten kiezen.”
Op deze pagina’s vind je voorbeelden van planten die het goed doen op een zonnige of een schaduwrijke plek. Je vindt hier ook voorbeelden van klimplanten die het goed doen in de stad.
Waarom koos je voor deze locatie?
Wim: “Al bij al was deze verkeersluwe locatie nog vrij grijs. Omdat hier bij goed weer heel wat studenten rondhangen, vonden we het een goede plek om te vergroenen. De stad heeft hier in de wijk met het gebouw van STAN de kans om het goede voorbeeld te geven. We doen dat trouwens ook met het groendak en de regenwaterputten die bij dit gebouw horen.”
Wim: “Ik hoop dat onze actie ook inspirerend kan werken voor anderen. Misschien willen kotstudenten wel aan hun kotbaas vragen of ze de gevel mogen vergroenen? In sommige districten wordt de geveltuin zelfs voor je aangelegd, dus je hebt er zelf geen werk mee.”
(lees verder onder de afbeelding)
Heb jij nog een tip voor mensen die zelf met een geveltuin willen beginnen?
Wim: “Ik heb er zelfs twee! Neem je tijd, niet enkel omdat het groen nog moet groeien, maar om te plannen: hoeveel zon is er in de zomer, welke planten vind je leuk, welke planten kan je zelf goed onderhouden? Door daar even over na te denken, geef je jouw geveltuin meer kans op slagen. En als tweede tip: koop genoeg planten aan in een zo groot als mogelijke maat. Zo ziet je geveltuin er onmiddellijk goed uit en ben je de natuurlijke uitval al wat voor. Sommige planten zullen het immers niet halen.”
Waarom geveltuinen?
Geveltuinen dragen bij aan een aangenamere en duurzamere stad. Ze zorgen niet alleen voor meer biodiversiteit, maar helpen ook bij het verkoelen van de stad tijdens warme zomers en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Bovendien maken ze de straat aantrekkelijker.
Stad Antwerpen ondersteunt je als je aan je eigen woning meer groen wil planten, maar ook aan de eigen stadsgebouwen geeft Antwerpen graag het goede voorbeeld.
Zelf aan de slag?
Je kan zonder vergunning een geveltuin aanleggen en bijdragen aan een groenere stad. Lees hier de eenvoudige spelregels voor de aanleg van een geveltuin.
Inwoners van het district Antwerpen kunnen een gratis geveltuin aanvragen via deze pagina:
Ook in de andere districten bestaat er ondersteuning voor geveltuinen. Naast geveltuin worden ook zaken zoals regentonnen, groenslingers of plantvakken door de stad en de districten ondersteund. Neem zeker een kijkje op deze pagina.
Wip je dit jaar zelf tegels om een geveltuin aan te leggen? Vergeet ze dan niet in te geven in de Tegelteller van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen! Ook grotere projecten zoals een koer of oprit mag je uitbreken en ingeven, de stad geeft je bovendien gratis puinzakken die voor je deur opgehaald worden.
Iets fout of onduidelijk in dit artikel