BreekUIT: aanbod vaste planten zon
Op deze pagina vind je meer informatie en foto's van het aanbod vaste planten die het goed doen op zonnige plekken.
Muurpeper (Sedum (L) acre 'Aureum')
Muurpeper vormt een groenblijvende onderlaag in je tuin. Bijen houden van zijn nektar in de zomer. Ze bloeien in juni/juli met glanzende gele sterachtige bloempjes. Het blad is zeer klein, dik, ovaal en geelgroen.
Steenraket (Erysimum 'Bowles Mauve')
Steenraket geeft structuur aan de tuin en verwent je met paarse kruisvormige bloemen van mei tot november. De bladeren zijn grijsgroen.
Kruiptijm (Thymus pulegioides)
De kruiptijm houdt van een arme grond en is een fervente nectarleverancier voor veel insecten. Het is eetbaar. De plant bloeit van juni tot augustus. Het is een kruipende bodembedekker en blijft het hele jaar groen.
Bieslook (Allium schoenoprasum)
Bieslook is niet enkel in de keuken nuttig, het is ook een top plant op droge arme gronden. De plant bloeit van mei tot juli met paars - roze schermen. Ook de bloemen van bieslook zijn eetbaar.
Gewoon duizendblad (Achillea millefolium)
Gewoon duizendblad heeft rechtopstaande stengels en bloeit van juni tot oktober. Laat na de bloei de uitgedroogde bloemen gerust staan en geniet tot aan de winter van de decoratieve zaaddozen. De plant bevat geneeskrachtige stoffen en wordt tegenwoordig nog gebruikt tegen verkoudheid en griep, hij zou ook onstekingsremmende en krampwerende stoffen bevatten. De plant is eetbaar, zowel de (jonge) bladeren als de bloemen.
Klokjesbloem (Campanula portenschlagiana)
Klokjesbloem is een kruipkampioen. Het kan tegen een stootje, bloeit heel de zomer en blijft heel de winter groen. Houdt van een standplaats in volle zon maar kan ook in de halfschaduw. Trekt bijen aan.
Bergsteentijm (Calamintha nepeta 'Blue Cloud')
Bergsteentijm is een lekker geurende plant waarmee je volop vlinders en bijen aantrekt. Deze bodembedekker vraagt ruimte, prima voor in de maxi geveltuin of in de border. De plant is eetbaar en wordt gebruikt als keukenkruid. Bergsteentijm is, ondanks de naam, niet verwant met tijm maar met bonenkruid. De smaak is licht pikant, muntachtig met een bittere toets. De plant sterft af in de winter, maar de wortelstok loopt weer uit in de lente.
IJzerhard (Verbena bonariensis)
IJzerhard bloeit van juni tot oktober en kan tot 1 meter hoog worden. De plant is matig winterhard.
In koude winters kan de plant soms verdwijnen maar hij zaait zich makkelijk uit. Het is één van de beste vlinderplanten die er zijn. Hij kan goed tegen droogte.
Pijpenstrootje (Molinia caerulea 'Edith Dudzuss')
Het pijpenstrootje is een kleine, bladverliezende grassoort met opgaande, zwartrode bloemstengels. De bladeren zijn middengroen, lineair, grasachtig en kleuren strogeel in de herfst. Hij bloeit van juli tot oktober, met luchtige, paarsbruine bloempluimen, die later in de zomer en de herfst geelbruin verkleuren. Hij houdt van een standplaats in volle zon of halfschaduw en is goed winterhard,
Het pijpenstrootje groeit tot 60cm hoog en brengt zo structuur in de tuin. De stengels blijven in de winter ook mooi recht. Wacht met het terugknippen gerust tot in de vroege lente. Het is gecultiveerd uit het inheems pijpenstrootje en houdt dus ook van een arme grond.
Zonnehoed (Echinacea pallida)
Zonnehoed bloeit met margrietachtige roze of paarse bloemen met een hoogopstaand hart in contrasterende kleuren. De groene bladeren zijn smal-ovaal en fijn getand. Vlinders, bijen en insecten komen graag op bezoek, maar slakken houden er ook van. Zonnehoed kan goed tegen droogte.
Iets fout of onduidelijk in dit artikel