BreekUIT: aanbod vaste planten halfschaduw

Op deze pagina vind je meer informatie en foto's van het aanbod vaste planten voor BreekUIT die het goed doen op schaduwrijke plekken.

  • Bewoners, Kinderdagverblijven, Scholen
  • 01/01/1970, 00:00 uur

Kerstroos (Helleborus orientalis 'Red Lady')

Kerstroos bloeit in het vroege voorjaar, de rest van het jaar nemen zijn grote, sierlijke bladeren de hoofdrol op zich. Helleborus orientalis is goed winterhard en gedijt in de schaduw van loofbomen en struiken, waar hij zich al gauw zal uitbreiden door zaailingen. Deze nieuwe plantjes gaan na drie jaar bloeien met een eigen, uniek kleurenpallet.

Schuimbloem (Tiarella wherryi)

Schuimbloem is een groenblijvende bodembedekker met opvallend blad en bloemen in mei-juni. De handvormige, diepgelobde en getande, lichtgroene bladeren hebben een mooie rode herfstverkleuring. De roomwitte, soms roze getinte, vijfbladige, stervormige bloempjes vormen slanke bloemaren.

Kleine maagdenpalm (Vinca minor)

De kleine maagdenpalm is een groenblijvende, inheemse kruipplant met donkergroen fijn blad en bloemen vanaf Pasen. Maagdenpalm doet het op bijna elke tuingrond zolang die maar niet te droog is. Het is een sterke bodembedekker die het onkruid goed kan onderdrukken doordat de maagdenpalm zich met ondergrondse uitlopers verspreidt.

Herfstanemoon (Anemone x hybrida 'Honoire Jobert')

De herfstanemoon is een bladverliezende vaste plant die snel grote pollen vormt met een dicht bladerdek. Hij heeft ruw getande, diep gelobde, donkergroene bladeren die aan de bovenzijde licht donzig zijn en aan de onderkant viltig. Deze herfstanemoon bloeit van augustus tot oktober met grote witte enkelvoudige bloemen.

Grote veldbies (Luzula sylvatica)

De grote veldbies is een wintergroene, inheemse grassoort die pollen vormt maar niet woekert. De plant is sterk en onderhoudsarm en kan ook goed onder bomen geplant worden. Het is een zeer bruikbare bodembedekker.


Schoenlappersplant (Bergenia ‘Bressingham White’)

De schoenlappersplant is een onderhoudsvriendelijke, sterke bodembedekker met ovale grote bladeren. De bladkleur is lichtgroen tot middengroen in de zomer en bourgondisch rood in de herfst en winter. Hij bloeit in april en mei met geurende, zuiverwitte, klokvormige bloemen aan rechtopstaande stengels. De schoenlappersplant is zeer winterhard.


Duizendknoop (Persicaria ampl. ‘Blackfield’)

Duizendknoop bloeit met donkerrode bloemen heel lang, soms tot diep in het najaar. Het blad krijgt vaak een herfsttint. Deze vaste plant komt het best tot zijn recht, wanneer deze in groepen wordt samen geplant. Hij kan zowel in de halfschaduw als op een zonnige plek geplant worden.


Leliegras (Liriope muscari 'Moneymaker')

Leliegras is een lage vaste plant met grasachtige donkergroene bladeren en heeft bloemaren met paarse bolletjes die bloeien vanaf augustus. Knip de oude bladeren in de lente gerust terug, het zal snel weer fris blad maken.

Het is een groenblijvende vaste plant en een heel decoratieve bodembedekker die goed tegen droogte en schaduw kan.


Bosaardbei (Fragaria vesca)

Bosaardbei is een inheemse bodembedekker om van te smullen. Het onderdrukt onkruid succesvol en je kan het ook onder bomen planten. De plant heeft kleine, witte bloemen. De samengestelde, drievoudige bladeren zijn glanzend en hebben een gezaagde rand. Bosaardbei bloeit in mei en juni, soms tot in de herfst. Je kan hem zowel in de halfschaduw als in de zon planten.


Prachtkaars (Gaura lindheimeri)

Prachtkaars is elegant, bloeit heel lang, soms tot diep in het najaar. De bladeren van deze plant zijn lancetvormig. Uit de bladeren komen draadachtige stelen naar boven waarop vierbladige bloemen groeien. In de winter verliest de plant zijn blad en kan het best afgeknipt worden vlak boven de grond, om zoveel mogelijk energie te sparen voor de winter.

 
Zes plantenpakketten die werken op een schaduwrijke plek

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten