Vind een goedkopere energieleverancier

Zit jij bij de meest voordelige energieleverancier? Op deze pagina ontdek je stap voor stap hoe je een goedkopere energieleverancier kunt vinden en hoe je overstapt.

Heb je het sociaal tarief?

Ga eerst na of je het sociaal tarief hebt. Dat is een goedkoper tarief voor elektriciteit en aardgas om personen die aan bepaalde voorwaarden voldoen te helpen om hun elektriciteits- en/of aardgasrekening te betalen. 

Waar kan je zien of je sociaal tarief* hebt?
•    Op de jaarafrekening (indien toegepast)
•    Via een online tool van FOD (je hebt nodig: kaartlezer, identiteitskaart en pincode of de itsme app) 

Het sociaal tarief is bij elke leverancier hetzelfde en de toekenning gebeurt automatisch. Veranderen van leverancier geeft dus geen besparing. Overstappen doe je dan enkel omdat je een groene leverancier of een betere klantendienst wil. 

*Mensen met verhoogde tegemoetkoming bij de mutualiteit hebben tijdelijk recht op sociaal tarief tot en met september 2022. Dit kan verlengd worden.

 

Heb je geen sociaal tarief?

Dan betaal je het gewone commerciële tarief en dan kan veranderen van leverancier je een besparing opleveren. Hieronder vind je stap voor stap wat je moet doen.

1. Doe de CREG-scan

De CREG Scan is een online tool om jouw elektriciteits- en/of aardgascontract te vergelijken met het goedkoopste en duurste contract op de huidige energiemarkt. Zo ontdek je meteen of je te veel betaalt.

Surf naar de website van CREG en vul de vragen in. Je vindt de naam van je energieproducten terug op je energiecontract of op een jaarafrekening. Jouw tarieven kan je terugvinden op de tarieffiche samen met de datum. Je kan het ook navragen bij de klantendienst van je energieleverancier.

Als resultaat krijg je een blauwe lijn als je een actief contract hebt of een grijze lijn als je een slapend contract hebt.

De lengte van de lijn geeft weer hoe je contract zich verhoudt ten opzichte van het goedkoopste en het duurste aanbod op de markt. Is je contract duur? Dan is het tijd voor de V-test!

2. Doe de V-test

Met de V-test ontdek je welke leverancier jou het goedkoopste tarief kan bieden. Hulp nodig om de V-test in te vullen? Bekijk dan ons stappenplan!

 

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten