Ondersteuning voor een groene kinderopvang

In een jaarlijks Lerend Netwerk krijgen Antwerpse kinderdagverblijven tips, advies en hulp om een subsidie aan te vragen bij het Projectenfonds Groene Voetjes.

Je bent nooit te jong om de natuur te ontdekken. Meer zelfs: hoe vroeger een kind leuke ervaringen opdoet met de natuur, hoe meer voeling met natuur en milieu hij zal hebben in zijn latere leven. Een groene kinderopvang is daarom een goed begin! 

Het Lerend Netwerk en Projectenfonds Groene Voetjes ondersteunen daarom jaarlijks Antwerpse kinderdagverblijven die hier werk van willen maken. 

Lerend Netwerk Groene Voetjes

Vanaf april 2021 start een nieuw lerend netwerk. Het bestaat uit vier sessies van 2,5 tot 3 uur. Afhankelijk van de coronamaatregelen vinden ze digitaal of op locatie plaats.
Je kiest voor welke sessies je inschrijft, al raden we aan om alle sessies te volgen wanneer het voor jouw kinderopvang een nieuw thema is. 

Sessie 1: met je team op één lijn 

19 april 2022 - 13.15 - 15.45 uur

Waarom is buitenspelen zo goed voor de ontwikkeling van het kind? En als je je buitenruimte wil vergroenen, waarom is het dan belangrijk om te starten met een duidelijke visie op buiten spelen en natuurbeleving die wordt gedragen door je hele team? Hoe communiceer je met ouders? Aan de hand van tips en interactieve oefeningen leer je hierrond werken. 

Sessie 2: elke dag naar buiten 

24 mei 2022 - 9.15 - 12 uur

Wat doe je zoal buiten? Hoe zet je je visie om in activiteiten? En hoe maak je je visie concreet bij de inrichting van je buitenruimte? Hoe ga je om met vuile kleren en risico's? En wat met weerstand bij je team of bij ouders? 

Sessie 3: bezoek aan groene voorbeelden

9 juni 2022 - 13.15 - 15.45 uur

We bezoeken inspirerende voorbeelden van Antwerpse kinderdagverblijven die al aan de slag gingen. Zo kan je natuurlijke buitenruimtes met eigen ogen ervaren. Verantwoordelijken en begeleiders vertellen je meer over het proces, het gebruik en hun ervaringen. Tijdens het bezoek doen we ook enkele interactieve oefeningen die je kunnen helpen om je eigen buitenruimte beter in te richten. 

Sessie 4: dromen en ontwerpen 

28 juni 2022 - vanaf 13.15 uur
ism Kris Van Ingelghem (Goodplanet) en Manu Van Hove (Groenman)

Ervaren speelnatuurontwerpers bekijken je eerste schetsontwerp of ideeën en geven tips om het te verbeteren. Je krijgt ook tips over het maken van een plan van aanpak en hoe je omgaat met risico’s en beheer van je avontuurlijke buitenruimte.

Projectenfonds Groene Voetjes

Na het Lerend Netwerk kunnen Antwerpse kinderdagverblijven een subsidie aanvragen voor een natuurlijke heraanleg van de buitenruimte via het Projectenfonds Groene Voetjes.

In de aanvraag verduidelijkt het kinderdagverblijf een aantal zaken die ook aan bod komen in het Lerend Netwerk Groene Voetjes. Deelnemers aan het Lerend Netwerk kunnen zich dus goed voorbereiden op hun kandidaatstelling. Maar ook niet-deelnemers aan het Lerend Netwerk kunnen een aanvraag indienen.

Projectenfonds Groene Voetjes

Lees hier alles over het projectenfonds Groene Voetjes

Lees meer 

Meer info en inschrijven

Schrijf je in voor het lerend netwerk Groene Voetjes

Via dit e-formulier bezorg je ons alle gegevens om je te registreren.

Inschrijven 

 

Groene voetjes in de kinderopvang

Scholen, Kinderdagverblijven

Lees meer

Premie voor de vergroening van kinderopvang

Kinderdagverblijven

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten