Ondersteuning voor een groene kinderopvang

In een jaarlijks Lerend Netwerk krijgen Antwerpse kinderdagverblijven tips, advies en hulp om een subsidie aan te vragen bij het Projectenfonds Groene Voetjes.

Je bent nooit te jong om de natuur te ontdekken. Meer zelfs: hoe vroeger een kind leuke ervaringen opdoet met de natuur, hoe meer voeling met natuur en milieu hij zal hebben in zijn latere leven. Een groene kinderopvang is daarom een goed begin! 

Het Lerend Netwerk en Projectenfonds Groene Voetjes ondersteunen daarom jaarlijks Antwerpse kinderdagverblijven die hier werk van willen maken. 

Lerend Netwerk Groene Voetjes

In het Lerend Netwerk leer je meer over het hoe en wat van speelnatuur in je buitenruimte. Het helpt je ook om een goede aanvraag in te dienen bij het Projectenfonds.

In mei 2023 start een nieuw lerend netwerk. Je kan dan één of meerdere sessies volgen, naargelang je interesse. Ook ouders, studenten en kinderopvanginitatieven die al een groene buitenruimte hebben of eraan werken zijn welkom. 

Sessie 1: inspiratietocht naar groene voorbeelden

Vrijdag 12 mei 2023, 9-12 uur

We gaan langs bij enkele voorbeelden van groene, avontuurlijke tuintjes van Antwerpse kinderdagverblijven in Antwerpen. We doen er ook enkele oefeningen rond observatie en visievorming met het team, die je in je eigen kinderopvang kan toepassen. 

Sessie 2: ontwerpadvies op jouw locatie 

Tussen 15 mei en 15 september 2023 

Heb je de vorige sessie gevolgd en wil je jullie ideeën of schets aftoetsen met een expert, dan kan je een bezoek op jouw locatie krijgen van een adviseur. 

Sessie 3: eerste hulp bij groene vragen

22 februari 2024, 9-12 uur

Ben je bezig met je project, of heb je al een groene tuin? Dan heb je vast nog enkele vragen. Die kun je voorleggen op thematafels met experten en andere kinderopvangprofessionals. Bezoek de thematafels die jou interesseren.

De thematafels kunnen gaan rond volgende zaken;

  • Ontwerp
  • Aanleg (planten, materialen...)
  • Elke dag naar buiten: activiteiten en tips
  • Onderhoud: hoe houd je je tuin in stand?
  • Omgaan met weerstand bij team, ouders, buren...

Schrijf je in voor het Lerend Netwerk Groene Voetjes

Schrijf je in voor één of meerdere sessies.

Schrijf je in 

Projectenfonds Groene Voetjes

Na het Lerend Netwerk kunnen Antwerpse kinderdagverblijven een subsidie aanvragen voor een natuurlijke heraanleg van de buitenruimte via het Projectenfonds Groene Voetjes.

In de aanvraag verduidelijkt het kinderdagverblijf een aantal zaken die ook aan bod komen in het Lerend Netwerk Groene Voetjes. Deelnemers aan het Lerend Netwerk kunnen zich dus goed voorbereiden op hun kandidaatstelling. Maar ook niet-deelnemers aan het Lerend Netwerk kunnen een aanvraag indienen.

Projectenfonds Groene Voetjes

Lees hier alles over het projectenfonds Groene Voetjes

Lees meer 

Meer info 

Groene voetjes in de kinderopvang

Scholen, Kinderdagverblijven

Lees meer

Premie voor de vergroening van kinderopvang

Kinderdagverblijven

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten