Ondersteuning voor een groene kinderopvang

Na een succesvol proefproject rond natuurlijk buitenspelen in de kinderopvang, trekt de stad deze ondersteuning open naar alle Antwerpse kinderdagverblijven. In een jaarlijks Lerend Netwerk krijgen ze tips en advies en hulp om een subsidie aan te vragen bij het Projectenfonds Groene Voetjes.

Je bent nooit te jong om de natuur te ontdekken. Meer zelfs: hoe vroeger een kind leuke ervaringen opdoet met de natuur, hoe meer voeling met natuur en milieu hij zal hebben in zijn latere leven. Een groene kinderopvang is daarom een goed begin! 

Om deze reden breidt het EcoHuis haar proefproject met kinderdagverblijven uit naar ondersteuning voor alle geïnteresseerde Antwerpse kinderdagverblijven via een jaarlijks wederkerend Lerend Netwerk en Projectenfonds Groene Voetjes. 

Lerend Netwerk Groene Voetjes

Vanaf april 2021 start een nieuw lerend netwerk. Het bestaat uit vier sessies van 2,5 tot 3 uur. Afhankelijk van de coronamaatregelen vinden ze digitaal of op locatie plaats.
Je kiest voor welke sessies je inschrijft, al raden we aan om alle sessies te volgen wanneer het voor jouw kinderopvang een nieuw thema is. 

Sessie 1: met je team op één lijn 

April 2022 - datum volgt

Waarom is buitenspelen zo goed voor de ontwikkeling van het kind? En als je je buitenruimte wil vergroenen, waarom is het dan belangrijk om te starten met een duidelijke visie op buiten spelen en natuurbeleving die wordt gedragen door je hele team? Hoe communiceer je met ouders? Aan de hand van tips en interactieve oefeningen leer je hierrond werken. 

Sessie 2: elke dag naar buiten 

Mei 2022 - datum volgt

Een leuke buitenruimte heeft vooral meerwaarde als die vaak en het hele jaar door wordt gebruikt. Wat doe je zoal buiten? En wat doe je bij slechter weer? Hoe ga je om met kritische ouders en vuile kleren? En hoe kan je werken aan natuurbeleving, ook in een niet-avontuurlijke tuin of stenen buitenruimte? Je krijgt ook tips om samen met je team te werken aan het ideale plan. 

Sessie 3: bezoek aan groene voorbeelden

Juni 2022 - datum volgt

We bezoeken inspirerende voorbeelden van Antwerpse kinderdagverblijven die al aan de slag gingen. Zo kan je natuurlijke buitenruimtes met eigen ogen ervaren. Verantwoordelijken en begeleiders vertellen je meer over het proces, het gebruik en hun ervaringen. Tijdens het bezoek doen we ook enkele interactieve oefeningen die je kunnen helpen om je eigen buitenruimte beter in te richten. 

Sessie 4: dromen en ontwerpen 

Juni 2022 - datum volgt

Ervaren speelnatuurontwerpers bekijken je eerste schetsontwerp of ideeën en geven tips om het te verbeteren. Je krijgt ook tips over het maken van een plan van aanpak en hoe je omgaat met risico’s en beheer van je avontuurlijke buitenruimte.

Projectenfonds Groene Voetjes

Na het Lerend Netwerk kunnen Antwerpse kinderdagverblijven een subsidie aanvragen voor een natuurlijke heraanleg van de buitenruimte via het Projectenfonds Groene Voetjes.

In de aanvraag verduidelijkt het kinderdagverblijf een aantal zaken die ook aan bod komen in het Lerend Netwerk Groene Voetjes. Deelnemers aan het Lerend Netwerk kunnen zich dus goed voorbereiden op hun kandidaatstelling. Maar ook niet-deelnemers aan het Lerend Netwerk kunnen een aanvraag indienen.

Projectenfonds Groene Voetjes

Lees hier alles over het projectenfonds Groene Voetjes

Lees meer 

Meer info en inschrijven

  • Inspiratie vind je op bij onze verhalen.
  • Of je neemt de brochure 'Groene voetjes in de kinderopvang' al eens door.
  • Inschrijven voor het Lerend Netwerk Groene Voetjes kan via ecoscholen@antwerpen.be. Vermeld voor wie je inschrijft (naam deelnemer(s), functie en naam kinderdagverblijf) en welke sessie(s) je wil volgen.
  • Kon je er dit jaar niet bij zijn? Heb je vragen of wil je meer info? Neem contact op met het EcoHuis via info@antwerpenvoorklimaat.be of 03 217 08 11. 
Groene voetjes in de kinderopvang

Scholen, Kinderdagverblijven

Lees meer

1 jan.
Premie voor de vergroening van kinderopvang

Kinderdagverblijven

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten