Zo vraag je sociaal tarief voor je energie aan

Elektriciteit en gas nemen een flinke hap uit je maandelijkse budget. 1 op 5 Antwerpenaren heeft recht op sociaal tarief. Vele mensen krijgen dat echter nog niet. Controleer of jij in aanmerking komt.

Het sociaal tarief is één van de maatregelen waarmee de federale regering de energiefactuur betaalbaar probeert te houden. Alleen blijken nog veel Antwerpenaren niet te weten dat ze er recht op hebben. We helpen je op weg.

Wat is het "sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas"?

Sociaal tarief is een goedkoper tarief voor elektriciteit en aardgas waar bepaalde personen recht op hebben.
Dat tarief wordt de 'sociale maximumprijs' of het 'sociaal tarief' genoemd. Het sociaal tarief is geen vast tarief, maar het is wel zeer voordelig tegenover de gewone prijzen.

Het sociaal tarief is bij elke leverancier hetzelfde. Als je recht hebt op dat tarief, moet de leverancier dit automatisch aanbieden. Veranderen van leverancier levert je geen besparing op. Je kan wel overstappen omdat je bijvoorbeeld een groene leverancier of een betere klantendienst wil. 

Bekijk hier of je recht hebt op sociaal tarief. 

Hoe weet je of je recht hebt op het sociaal tarief voor energie?

Om het sociaal tarief te krijgen, moet iemand in je gezin normaal gezien een bepaalde uitkering of tegemoetkoming krijgen, zoals een leefloon of een tegemoetkoming voor personen met een handicap. Ook als je in een sociale woning woont, heb je er recht op als je in een gebouw woont waar de verwarming op aardgas gemeenschappelijk geregeld is.

Voldoe je aan die voorwaarden, dan heb je recht op een "verhoogde tegemoetkoming" van het ziekenfonds. Hier kan je bekijken of je in aanmerking komt voor een verhoogde tegemoetkoming. 

Sinds de coronacrisis is het sociaal energietarief ook uitgebreid en hebben heel wat meer gezinnen met een lager inkomen er (tijdelijk) recht op. 

Op deze pagina kan je opzoeken of je voldoet aan de voorwaarden voor een sociaal tarief. 

Waar kan je zien of je nu al sociaal tarief* hebt?

  • Op jouw jaarafrekening van energie (indien toegepast)
  • Via een online tool van FOD (je hebt nodig: ofwel kaartlezer, identiteitskaart en pincode ofwel de itsme-app) 

*Mensen met verhoogde tegemoetkoming bij de mutualiteit hebben tijdelijk recht op sociaal tarief tot en met eind maart 2023. Dit kan verlengd worden  .

Zo vraag je sociaal tarief aan

Ongeveer de helft van de mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming of het sociaal tarief, maakt geen gebruik van dat recht. Vraag dit dus zeker aan als je voldoet aan de voorwaarden.

Ga langs bij je ziekenfonds en laat hen nakijken of je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming. Neem je meest recente belastingaagifte en je eID mee. De medewerkers van je ziekenfonds doen een inkomenstest en zullen dan die tegemoetkoming voor je aanvragen. Mensen die recht hebben op die tegemoetkoming, krijgen automatisch ook het sociaal tarief voor energie toegekend.

Extra tip! Als je recht hebt op het sociaal tarief, heb je ook recht op een kortingsbon van 250 euro voor een energiezuinige koelkast of koel/vriescombinatie, diepvriezer, wasmachine of droogkast. Bekijk hier of je in aanmerking komt.

Heb je geen sociaal tarief?

Dan kan veranderen van leverancier je wel een besparing opleveren. Op deze pagina vind je stap voor stap wat je moet doen.

Minimale levering aardgas

Binnenkort verstuurt het Energieteam van stad Antwerpen opnieuw een brief naar alle Antwerpse klanten met een budgetmeter voor aardgas. Heb jij zo’n meter en krijg je een brief in de bus?

Stuur dan liefst voor 1 november 2022 jouw brief ingevuld terug. Als na controle blijkt dat je recht hebt op een minimale levering, dan zal dit elke twee weken uitgekeerd worden.

De budgetmeter kan een nieuwe, digitale budgetmeter zijn zonder oplaadkaart of een oude budgetmeter met oplaadkaart).

Let op: 30% van deze tussenkomst wordt nadien teruggevorderd.

Kies een energieleverancier die bij je past

Afhankelijk van jouw verbruik, zal je bij de ene leverancier een ander aanbod krijgen dan bij de andere. Om de verschillende energiecontracten te vergelijken, start je best met de V-test van de Vlaamse energieregulator VREG. Om die test goed in te vullen, hou je best je jaarfactuur bij de hand.

Je hoeft je elektriciteit en gas niet bij dezelfde aanbieder aan te kopen. Soms levert dit een prijsvoordeel op.

Heb je bovendien al eens nagedacht of een contract voor groene stroom niets voor jou is?

Het energielabel

Wil je een oud, energieverslindend toestel vervangen door een nieuw? Let dan zeker op het energielabel. Sinds 1 maart 2021 is het label aangepast. Het label gaat nu van A tot G, waarbij de meest zuinige toestellen een A-label krijgen.

Op dit moment zijn er nog maar weinig toestellen die een A-label hebben. Kies voor het meest energiezuinige toestel en bespaar zo op je energiefactuur.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Antwerpen voor Klimaat

Elke maand krijg je de nieuwtjes en activiteiten in je mailbox.

Inschrijven 

 

Gratis advies bij jouw energie- en renovatievragen

Lees meer

Gratis Energie Advies aan huis

Lees meer

Hoge gas-en elektriciteitsrekening? Zo stap je over!

Lees meer

Eenvoudig besparen op je energiefactuur doe je zo

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten