Zes plantenpakketten die werken op een zonnige plek

Aan gevels en stadstuintjes die 5 uur (of meer) zon per dag krijgen, kies je het best voor zonnekloppers. Hieronder vind je 6 combinaties die je zo kan toepassen aan je zonnige gevel, in bloembakken, voortuin, stadstuin of onder je geadopteerde straatboom.

Je krijgt eerst een korte beschrijving van de plantencombinaties. Het is belangrijk dat je deze combinaties als een geheel bekijkt. Samen zullen de planten een mooi beeld geven doorheen de seizoenen. In de plantenfiches ontdek je dan hoeveel planten van elke soort je nodig hebt voor bijvoorbeeld een voortuin, geveltuin of boomspiegel.

Combinatie met drie hoogtes

In deze combinatie vormen brunel en muurpeper een groenblijvende onderlaag. Steenraket is de ideale voorgrond voor de weduwebloem. Hij steelt immers de show in de lente terwijl de weduwebloem dan nog maar net aan het schieten is. In de zomer biedt de steenraket extra steun aan de lange bloemstengels van de weduwebloem. Zo krijg je maandenlang bloemen op drie hoogtes.

De planten in deze combinatie komen jaar na jaar terug. Ze houden van een zonnige plek, maar ook van een frisse bodem. Geef daarom in droge periodes regelmatig water.

Sterke combinatie

Met  kruiptijm, bielslook en kleine pimpernel heb je een combinatie van taaie planten die heel het jaar door groen zijn en heel de zomer lang bijvriendelijke bloemen hebben tot 50 cm hoogte. Bovendien is het een eetbare combinatie.

Ze is geschikt voor een goed waterdoorlatende, kalkhoudende grond op een zonnige plek. Geef deze planten weinig voeding, dan tonen ze zich op hun best. Ze zijn droge grond gewoon, dus mogen ze af en toe gerust eens droog staan.

Wilde combinatie

Kruiptijm, gewoon duizendblad, veldsalie en knoopkruid zijn verschillende soorten uit de Antwerpse regio. De kruiptijm blijft heel het jaar groen en zorgt voor een goede grondbedekking. De andere drie soorten hebben rechtopstaande stengels en bloeien in de zomer. In de winter sterven ze af, maar het volgende jaar komen ze enthousiast weer tevoorschijn.

Laat de uitgedroogde bloemen gerust staan en geniet tijdens de winter van de decoratieve zaaddozen. Overdrijf niet met compost en water.

Droge combinatie

Vedergras, kogellook, zonnehoed en gewoon duizendblad vormen een mooie combinatie voor droge, moeilijke omstandigheden. Ze is bovendien heel onderhoudsvriendelijk. Het zijn alle vier kalkminnende planten.

Het vedergras vormt de basis. De andere planten zijn zomerbloeiers die tussen het gras voor kleur zorgen. In de winter zie je een wuivend blok van vedergras met dorre stengels tussenin.

In de lente knip je de dorre stengels weg. Het vedergras laat je gewoon staan, dat hoef je niet te knippen. Het wordt met de jaren wel breder en breder. Op een droge grond blijft vedergras mooi rechtop staan, gaat het gras liggen, dan is de grond te nat en te voedselrijk.

Bodembedekkende combinatie

Deze combinatievan klokjesbloem, lavendel en kogellook neemt wat ruimte in op de grond. De combinatie is geschikt voor een brede stoep of de border van de tuin. Deze planten voelen zich het best thuis in droge en arme, maar kalkrijke grond. Ze mogen af en toe gerust eens droog staan.

Voorzie twee snoeibeurten per jaar om van de lavendel een volle struik te maken. Knip de bloemstengels af na de bloei om een tweede bloei te bevorderen. Snoei net na de winter vervolgens de éénjarige scheuten van het vorige jaar terug tot bijna (!) op het oude hout.

Voor de rest vraagt deze combinatie weinig aandacht. Voor de bodembedekkende combinatie moet je rekenen op minstens 40 cm. diepte.

Zomerse combinatie

Deze samenstelling in pastelkleuren valt op door zijn hoogte en volheid. Met deze lekker geurende planten trek je volop vlinders en bijen aan. 

Bergsteentijm, siersalie, ijzerhard en pijpestrootje zijn echte zonnekloppers. Ze kunnen, behalve het pijpenstrootje, dan ook tegen wat droogte. Geniet tijdens de winter van de uitgedroogde zaaddozen, een goede voedingsbron voor vogels.

Terugknippen van de planten doe je best pas in de vroege lente. De zomerse combinatie vraagt ruimte, voorzie een strook van minstens 40 cm.

 

 

Plantenfiches voor zonnige plekjes

In deze plantenfiches vind je verschillende plantencombinaties voor zonnige plekjes.

BreekUIT: aanbod vaste planten zon

Bewoners, , Kinderdagverblijven, Scholen

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten