Zo kies je de beste klimplant voor je geveltuin

Een geveltuin is een smalle strook groen tegen een gevel. Zo breng je kleur en groen in een straat. Welke klimplant past het best bij je gevel? En hoe begin je eraan? Hier vind je meer info over de verschillende klimplanten en hoe je ze aanplant.

Voorwaarden

Voor een geveltuin heb je geen vergunning nodig. Je moet je wel houden aan de regels uit de politiecodex

Lees hier de voorwaarden voor een geveltuin na.

Aanraders voor iedereen

Klimhortensia heeft zich absoluut bewezen. Je kan er alle kanten mee uit: je ramen of deur mee 'omkaderen' of hem gewoon laag houden. Een aanrader voor schaduw, halfschaduw en zon. (lees verder onder de afbeeldingen)

Passiebloem groeit op zonnige, beschutte plekken heel goed. Een goede keuze als je graag een groenblijvende plant wil. De bloemen ogen exotisch, maar zijn enkel van dichtbij te zien. Deze plant werkt daarom het best op ooghoogte. (lees verder onder de afbeeldingen)

Winterjasmijn is van oorsprong een hangende struik, maar hij kleedt je gevel origineel in. Met een beetje begeleiding kan hij mooi omhoog​ groeien als klimstruik. Vanaf december verschijnen de gele bloemen aan de plant. Hoe meer zon er op je gevel staat, hoe meer bloemen. Goed nieuws voor wie weinig tijd aan onderhoud wil spenderen: deze plant is zonder snoei op zijn mooist.

Het donkergroene blad contrasteert mooi aan een lichte gevel. Een donkere gevel kan hij wel nog iets somberder maken. Gebruik in de buurt van deze klimstruik daarom bloemen voor een optimaal zomerbeeld. Een klimzuil biedt een optimale steun voor de hangende takken van deze klimstruik. Maar je kan hem ook gewoon opbinden aan een oogvijs. (lees verder onder de afbeeldingen)

Doornloze braam is een variant zonder doornen van de inheemse braambes. Je kiest het best voor deze versie omdat planten met doornen niet toegelaten zijn op de stoep. Dit is een prachtige klimstruik met mooie bladeren en vruchtjes en kan zowel in de zon als de halfschaduw staan. Ook deze plant is gebaat met een klimzuil. (lees verder onder de afbeeldingen)

Voor mensen met groene vingers

Wilde hop is een snel groeiende inheemse klimplant met frisgroen blad en vrolijke hopbellen. Als bosplant gedijt hij het best in de halfschaduuw. De plant sterft elk najaar af, maar in het voorjaar verschijnt hij weer. (lees verder onder de afbeeldingen)

Wilde kamperfoelie is een waardevolle, inheemse soort. Zet wel een lage struik of vaste plant voor de kamperfoelie, want zijn stam is gevoelig voor hevige zon. Wilde kamperfoelie bloeit in het begin van de zomer en krijgt een meer bescheiden tweede bloei op het einde van de zomer. (lees verder onder de afbeeldingen)

Wilde bosrank begint vaak goed, maar verdwijnt na een seizoen of twee bij veel mensen. Geeft hij het op? Of was hij net té enthousiast aan het groeien en moest hij weg? Jammer, want dit is wél een inheemse klimplant, een meerwaarde voor de biodiversiteit. Zet hem bij voorkeur in de halfschaduw met een lage plant ervoor als bescherming. (lees verder onder de afbeeldingen)

Tip: wees geduldig met wilde bosrank in de lente. Na zijn winterslaap schiet hij traag in blad. Je wordt beloond met geurige bloemen en speelse zaadvorming. (lees verder onder de afbeeldingen)

Trompetbloem is ook een enthousiaste groeier en geeft veel bloemen in het tweede deel van de zomer. Dit is een echte zonneklopper. Als een trompetbloem zich goed voelt, kan hij erg breed uitgroeien. Boven de 2,20 meter mag dat ook gerust. Daaronder heb je de snoeischaar nodig om 1,5 meter vrij te houden op het looppad.

Druiven, ook echte zonnekloppers. Voor wie graag op de ladder kruipt met een snoeischaar. Deze plant maakt namelijk veel blad en lange takken. (lees verder onder de afbeeldingen)

Voor als je een grote (blinde) muur wil laten begroeien

Wilde wingerd stond als zelfhechtende klimplant vroeger niet in onze advieslijst. Bij adviesvragen komen we echter meer en meer bewoners en scholen tegen die dromen van een volledig begroeide muur. Vaak gaat het dan over grote saaie muren of over een smalle straat met slechte luchtkwaliteit. Zijn spectaculaire bladverkleuring in de herfst maakt wilde wingerd extra speciaal. (lees verder onder de afbeeldingen)

De inheemse klimop kent iedereen. Deze plant heeft verschillende voordelen: hij biedt een goede schuilplaats en voedsel voor vogels en insecten en hij  zuivert de lucht heel het jaar door. Een gevel in goede staat tast hij niet aan. Maar deze plant is af te raden aan gevels waar scheurtjes in zijn, daar gaat klimop met zijn luchtwortels binnendringen.

Klimop is geschikt om een grote oppervlakte te begroeien. Als je hem binnen de perken wil houden moet je er snel bij zijn met de snoeischaar om sporen aan de gevel te vermijden.

Deze planten mogen niet op de stoep

Vuurdoorn, rozelaar, hulst … De politiecodex verbiedt planten met doornen aan de gevel te planten. Zulke planten zijn gevaarlijk voor slechtzienden of kinderen. Ze zijn wel een aanrader voor in je tuin.

 

 

Voorwaarden om een geveltuin aan te leggen

Lees meer

Klimaatpremie

Kinderdagverblijven, Ondernemers, Professionals, Scholen,

Lees meer

Gratis advies voor jouw groen project

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten