7 tips voor meer biodiversiteit in jouw tuin

Meer natuur ontdekken in jouw eigen (stads)tuin? Dat kan! Met enkele eenvoudige tips tover je jouw tuin om tot een paradijs voor plant en dier.

Tip 1

Zeg het met bloemen. Van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst, ja zelfs in de winter is het mogelijk om kleurrijke bloemen in jouw tuin te hebben. Wil je meer bijen en vlinders aantrekken? Kies dan voor enkelvoudige bloemensoorten. Bij dubbele bloemensoorten kunnen de bijen niet bij het stuifmeel en de nectar.

Tip 2

Heb je voldoende ruimte? Plant een boom of struik. De dichte begroeiing van bladeren en takken biedt beschutting voor vogels en andere dieren. Wie weet komt er wel een vogelfamilie in wonen?

Tip 3

Kies zo veel mogelijk inheemse plantensoorten; die zijn vaak veel aantrekkelijker voor de streekeigen fauna.

Tip 4

Weinig tijd? Dat komt goed uit! Nu en dan eens lui tuinieren, komt de biodiversiteit in jouw tuin ten goede.
  • Afgevallen bladeren en dorre takjes bieden een schuilplaats voor insecten, egels en andere kleine dieren. Laat ze dus gerust liggen in de winter.
  • Zaden van uitgebloeide planten zijn vaak een lekkernij voor vogels. Je hoeft ze dus niet af te knippen na de bloei.

Tip 5

Gazon hoef je niet wekelijks te maaien. Om naast het gras ook andere plantjes de kans te geven om te groeien, sla je best nu en dan een maaibeurt over. Zo ontdek je na verloop van tijd bijenvriendelijke plantjes zoals paardenbloemen, madeliefjes of boterbloemen.

Tip 6

Water in de tuin trekt dieren aan. Heb je geen ruimte voor een waterelement? Een schaaltje met water zal op warme dagen een welkome verfrissing zijn voor vogels. Leg er wat keien in en ook bijen en hommels zullen komen drinken.

Tip 7

Onnodige verhardingen komen de biodiversiteit in de tuin niet ten goede. Onthard daarom een stukje van je buitenruimte en beplant het met soortenrijke beplanting. Of heb je de aanleg van een groendak al eens overwogen? Kijk zeker na of je in aanmerking komt voor een Klimaatpremie mét natuurbonus. 

 
Zes plantenpakketten die werken op een zonnige plek

Lees meer

Zes plantenpakketten die werken op een schaduwrijke plek

Lees meer

Zo kies je de beste klimplant voor je geveltuin

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten