Professionele kennisdag gebruiksdaken
Stad Antwerpen en De Vijfde Gevel nodigen je graag uit voor de professionele kennisdag ‘Gebruiksdaken’ op vrijdag 20 september.
Dit jaar bezoek je in de voormiddag per fiets met een kleine groep drie opmerkelijke gebruiksdaken in Antwerpen. Na de lunch volg je samen met alle deelnemers een plenaire sessie. Nadien kan je nog even napraten tijdens de netwerkdrink op het groendak van de Antwerp Management School (AMS).
De kennisdag maakt deel uit van het DAKkan.festival. Het hele programma daarvan vind je op de festival-website.
Programma
9.15 uur: aankomst en verwelkoming - Antwerp Management School
10.00 uur: bezoek aan Antwerpse gebruiksdaken
Bezoek aan drie markante gebruiksdaken in groepen van maximaal 15 personen. De bezoeken verlopen per fiets, begeleid door een gids. Op elk dak krijg je een professionele toelichting door de bouwheer, architect, projectontwikkelaar of uitvoerder.
12.40 uur: Netwerklunch - Antwerp Managment School
13.30 uur: Plenaire sessies - Antwerp Management School
- Hoe rendabel is een gebruiksdak? – door Friso Klapwijk van Dakdokters Studio
- Welke functies kan een gebruiksdak hebben op vlak van comfort en klimaatadaptatie? Hoe een tuingevoel creëren op een dak? – door Victor Dijkshoorn van VIC Activating Landscapes
- Wat is er nodig om een dak in gebruik te kunnen nemen als gebruiksdak? Privacy & wetgeving – door Wim Van Roosendael van de dienst Omgeving van stad Antwerpen
- Financiële ondersteuning van stad Antwerpen voor een klimaatrobuust gebruiksdak – door Greet Nulens en Nora Danko van de dienst Klimaat en Leefmilieu van stad Antwerpen
15.30 uur: Netwerkdrink op het gebruiksdak van de Antwerp Management School
Praktisch
- Vrijdag 20 september 2024 – van 9.15 uur tot 16.30 uur
- Bijeenkomst in de Antwerp Management School - Boogkeers 5, 2000 Antwerpen
Deelname aan dit event is gereserveerd voor professionelen. Het evenement is gratis, maar bij een no show zijn wij verplicht 100 euro kosten aan te rekenen. Je kan kostenloos annuleren tot en met 15 september.
De definitieve uren, exacte vertrekplaats per fiets en de indeling per groep krijg je bevestigd na je inschrijving.
Schrijf je in voor de Professionele kennisdag Gebruiksdaken
Schrijf je in voor 15 september om dit gratis event niet te missen! Geef in je inschrijving zeker mee of je een leenfiets nodig hebt voor de dakbezoeken.
InschrijvenStad Antwerpen en De Vijfde Gevel organiseren deze professionele kennisdag samen en communiceren beiden via hun eigen kanalen. Het volstaat om je slechts 1 keer in te schrijven.
De sprekers
- Friso Klapwijk
- Directeur Dakdokters Studio, Amsterdam
Sinds 2010 is Friso directeur van De Dakdokters, daarnaast is hij één van de initiatiefnemers van Rooftop Revolution en het Nationaal Dakenplan. De Dakdokters zijn opgericht in Amsterdam in 2010 met de missie om ongebruikte (zwarte) daken gezond en multifunctioneel te maken. Het portfolio van De Dakdokters bevat meer dan 2.000 projecten waarbij meestal ook aandacht wordt besteed aan het dak als businesscase : ‘welke waarde levert het dak’. Zij werken zowel voor particuliere klanten als voor zakelijke klanten. Friso verschaft aan de hand van verschillende cases uit zijn uitgebreide portfolio meer inzichten in de economische rentabiliteit van het inrichten en vergroenen van gebruiksdaken.
- Victor Dijkshoorn
- CEO en oprichter van VIC - VIC Activating Landscapes
Bij VIC heeft groen een functie: het kan iets doen. Voor onze gezondheid: bomen en struiken die fijnstof en stikstofdioxide filteren en groen als positief effect op de gemoedstoestand en het binnenklimaat. Voor het klimaat: vegetatie op daken en gevels om het stedelijk hitte-eilandeffect te verminderen en de grote hoeveelheid regenwater op te vangen. Daarnaast stijgt de economische waarde van onroerend goed in de directe omgeving van groen en stimuleert een verscheidenheid aan bomen en planten de biodiversiteit en sociale cohesie. Openbare parken dienen vaak als ontmoetingsplek voor jong en oud.
De kracht van VIC is: bedenken, ontwerpen, aanleggen en onderhouden. VIC werkt daarvoor samen met vormgevers, architecten en uitvoerende partijen om van elke plek een geïntegreerd buitenconcept te maken. Doordat Victor en zijn team de taal van zowel de architect, hovenier als opdrachtgever spreekt, kan VIC praktisch meedenken in creatieve oplossingen.
- Wim Van Roosendael
- Omgevingsambtenaar Stad Antwerpen, Stadsontwikkeling, Omgeving
Wim is gemeentelijk omgevingsambtenaar en werkt al bijna 20 jaar voor stad Antwerpen bij de dienst Omgeving. Hij adviseert het college van burgemeester en schepenen over vergunningsaanvragen. Een dak omvormen tot een buitenruimte is vergunningplichtig. Wim en zijn collega’s bestuderen dan ook dagelijks dit soort aanvragen en toetsen ze af aan de bouwvoorschriften. Voor complexe dossiers bieden ze voorafgaand aan een vergunningsaanvraag ook advies over de haalbaarheid van een project.
- Greet Nulens en Nora Danko
- Adviseurs klimaatadaptatie Stad Antwerpen, Stadsontwikkeling, Klimaat en Leefmilieu
Greet en Nora zetten zich sinds 2018 actief in voor het aanjagen van klimaatrobuuste daken in Antwerpen door het opzetten en begeleiden van experimenten (Innovatietraject Klimaatrobuuste daken 2018-2020) en kennisdagen voor dakprofessionals. Om het grote publiek te inspireren rond groendaken, organiseren ze voor het tweejaarlijks DAKkan.festival inspirerende groendakbezoeken. Ze adviseren eigenaars van daken en collega’s om hun groendakproject amitieuzer te maken. In 2021 ontwikkelden ze de Antwerpse Klimaatpremie: deze maakt het mogelijk om allerlei adaptatiemaatregelen in één subsidieaanvraag te combineren. Door in contact te treden met ontwerpers, dakexperten en uitvoerders trachten ze vanuit hun werkveld de aandacht en kwaliteit van de klimaatrobuuste aspecten in dakprojecten, waaronder ook de gebruiksdaken, te verhogen.
Iets fout of onduidelijk in dit artikel