© Frederik Beyens
Dit was 2024: enkele cijfers van Antwerpen voor Klimaat
Samen met de Antwerpenaren bouwden we in 2024 voort aan een leefbare stad! De interessantste cijfers delen we graag.
Verbouwen
(lees verder onder de grafiek)
- 4259 huishoudens uit 76 appartementsgebouwen krijgen momenteel steun bij hun verbouwingstraject. We helpen hen met financieel advies of door een renovatiemasterplan op te stellen.
- De belangrijkste werken zijn nog steeds dak- en gevelrenovatie met een doorgedreven isolatie. Ook het vernieuwen van technische installaties of het aankopen van warmtepompen zit in de lift. Dankzij onze webinars sta je sterker in je onderhandelingen met een leverancier.
- Wist je dat je ook in een appartementsgebouw aan passiefbouw kan doen? Je leest er alles over in het verhaal van Horia.
- Zelf verbouwplannen? Bekijk dan zeker of je in aanmerking komt voor de Mijn VerbouwLening.
- Ook verhuurders kunnen bij ons terecht voor advies bij renovaties.
Energie
(lees verder onder de grafiek)
- Dit jaar kwamen we bij 1980 kwetsbare bewoners aan huis. Bij hen starten we met een Mijn Energiescan, waarna we bekijken of ze een betere energieleverancier kunnen vinden.
- Het verhaal van Larissa toont aan dat een verbouwing van energielabel F naar label B haalbaar is. Wanneer de zonnepanelen aangsloten worden, zal de woning zelfs het A-label halen.
- Antwerpen heeft verder een strategische energievisie, met plaats voor hernieuwbare energie, warmtenetten en fossielvrije wijken.
- Hoe het zit met de uitstoot in de stad, lees je in de emissie-inventaris.
- Bovendien kan je nog veel meer cijfers uit het Antwerpse Klimaatdashboard halen.
- Ook creatieve ondernemers gingen al aan de slag met windmolens in Antwerpen. Heb je zelf een idee om uitstoot te verminderen, hou dan de oproepen van het Klimaatfonds in het oog.
Groen
(lees verder onder de grafiek)
- Meer dan 10.000 vierkante meter Antwerpen kreeg dankzij bewoners of bedrijven een klimaatrobuuste make-over, zij ontvingen daarvoor een Klimaatpremie.
- In Wilrijk vind je zo naast het bedrijventerrein van Coca-Cola een regenwaterbuffer van meer dan 2 miljoen liter. Dat water wordt gedeeld met de kinderboerderij.
- Je vindt in Antwerpen ook steeds meer tuinstraten. Bewoners zitten mee ronde de tekentafel om van hun straat een groene oase te maken.
- En dit jaar deelden we voor het eerst 2000 gratis bomen uit aan de Antwerpenaren. Wil jij ook een boom in jouw tuin zetten? Dan vind je inspiratie met onze bomenwijzer.
Scholen
(lees verder onder de grafiek)
- Op speelplaatsen verdween al meer dan 22.000 vierkante meter verharding. Scholen kunnen hun speelplaats klimaatrobuuster maken met een Klimaattraject voor een natuurspeelplaats.
- Maar ook op klimaatbewustzijn wordt ingezet. Scholieren volgen in Antwerpen allerlei workshops, zoals de KlimaatMissie in het EcoHuis waarbij ze zelf klimaatuitdagingen en -oplossingen in kaart brengen. Dankzij deze acties kwam al bijna 1/4de van alle kinderen en jongeren in de stad in contact met het Antwerpse Klimaatplan.
- Ook de jongste kinderen worden niet over het hoofd gezien, dankzij de ondersteuning voor een groene kinderopvang.
- Basisschool de Boomhut blijft de acties opstapelen. Dit jaar namen zij de speelplaast van de kleuters onder handen en ontstond er een tweede boomhut. Je leest het hele verhaal hier.
Communicatie
(lees verder onder de grafiek)
- De 12 renovatiemarkten wisten meer dan 1000 bezoekers te trekken, velen daarvan gingen met een uitgebreid, persoonlijk advies naar huis om hun renovatie aan te vatten.
- We ontwikkelden gelijktijdig ook een nieuwe website om goede renovatiekeuzes te maken, je leest nog steeds alle tips voor jouw huis of appartementsgebouw op www.antwerpenrenoveert.be.
- Wil je een eerste indicatie krijgen van hoe energiezuinig je woning is? Dan is de nieuwe Check Je Huis-tool echt iets voor jou.
En uiteraard zijn we ook heel blij dat jij meewerkt aan een duurzamer Antwerpen.
Wil je als eerste op de hoogte blijven van onze activiteiten, nieuwe premies of inspiratie?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief, volg ons op Facebook of Instagram of bekijk onze video's op YouTube.
Iets fout of onduidelijk in dit artikel