Klimaatneutrale en slimme stad in 2030

100 steden klimaatneutraal tegen 2030, dat is het doel van Europa. Antwerpen werd gekozen als 1 van de ‘100 klimaatneutrale en slimme steden 2030’ en gaat mee op zoek naar concrete oplossingen voor stedelijke klimaatuitdagingen.

  • -

100 steden waaronder Antwerpen, La Louvière, Leuven en Brussel zetten de komende jaren hun schouders onder deze EU-missie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen tegen 2030. Dankzij financiële steun en extra expertise van Europa kan Antwerpen sneller dan voorzien de sprong maken naar een klimaatneutrale stad. 

Europa daagt 100 steden uit om een bepaald stadsdeel tegen 2030 klimaatneutraal te maken. De  verschillende steden zullen optreden als pioniers van dit klimaatproject. Door ervaringen te delen, wil men ook andere Europese steden op weg helpen om uiteindelijk klimaatneutraal te worden tegen 2050.

De weg naar een klimaatneutrale stad

Met het Klimaatplan ‘Antwerpen voor Klimaat’ engageerde Antwerpen zich eerder al tot een halvering van de CO2-uitstoot tegen 2030, en klimaatneutraliteit tegen 2050. Daarvoor neemt de stad vandaag al heel wat maatregelen. Energiezuinige gebouwen, de versnelling van de transitie naar hernieuwbare energie, en een mobiliteitsbeleid waar maximaal de helft van alle verplaatsingen met de auto gebeurt,...

Om een versnelling te maken richting klimaatneutraliteit, zal de stad de komende jaren inzetten op de aanleg van warmtenetten, de mogelijkheden van zon- en windenergie en renovatie van grote appartementsgebouwen en -panden. Ze zal ook extra inzetten op emissievrije mobiliteit, laadinfrastructuur en slimme mobiliteitsknooppunten.

Climate City Contract

De komende maanden zal stad Antwerpen door haar selectie als 1 van de 100 klimaatneutrale steden in Europa toewerken naar een Klimaatstadcontract met Europa. Daarin zullen een stappenplan, investeringsstrategie en technische aanbevelingen worden opgenomen om Antwerpen een stap dichter te brengen bij een klimaatneutrale stad En alle ogen zijn gericht op één bepaalde stadsdeel: Linkeroever. De wijk Linkeroever is een ideale plek om de weg naar een klimaatneutrale stad te starten. Er lopen al verschillende klimaatprojecten op Linkeroever en de klimaatuitdagingen kunnen hier een stuk sneller worden aangepakt dan in de rest van de stad. 

Bezoek het EcoHuis Antwerpen

EcoHuis, Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout

Bewoners, Kinderdagverblijven, Ondernemers, Professionals, Scholen

Lees meer

Verbouwadvies voor appartementsgebouwen

Lees meer

Gratis advies bij jouw energie- en renovatievragen

Lees meer

Duurzaam je woning verwarmen

Lees meer

Iets fout of onduidelijk in dit artikel

Laat het ons weten